Grote sprong voorwaarts voor de mensheid? Voor de tweede keer heeft kernfusiereactie netto energiewinst opgeleverd

Na een eerste succesvolle proef afgelopen december werd opnieuw een fusiereactie die meer energie produceert dan verbruikt wordt, uitgevoerd. Dat toont aan dat wetenschappers op het juiste pad zitten om de “heilige graal van energie” te creëren.

Waarom is dit belangrijk?

Kernfusie wordt door energiewetenschappers vaak de “heilige graal van energie” genoemd. De technologie, indien die werkt, belooft een vrijwel onbeperkte bron van energie te worden, zonder radioactief afval. Zo’n fusiereactie, waarbij twee atoomkernen samensmelten tot een zwaardere kern, wat energie genereert, is echter moeilijk op gang te brengen, en nog moeilijker om te onderhouden.

Amerikaanse wetenschappers, werkzaam bij het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië, zijn erin geslaagd om het experiment te herhalen dat zoveel aandacht trok in december vorig jaar: het produceren van een fusiereactie die meer energie heeft geproduceerd dan nodig was om die op gang te krijgen.

  • Het resultaat werd behaald op 30 juli, maar moet nog verder worden geanalyseerd, meldt The Guardian.
  • In december vorig jaar zijn de onderzoekers erin geslaagd om 3,15 megajoule aan energie te produceren, nadat 2,05 megajoule werd gebruikt om het proces aan te jagen. Het was de eerste keer dat meer energie uit een reactie werd gehaald, dan nodig was om die op te starten.
  • Om dit te bereiken, werden 192 laserbundels gericht op een capsule van ongeveer een halve centimeter (ter grootte van een peperkorrel), die deuterium en tritium bevatte, twee zware isotopen van waterstof. Dit drukte de capsule samen tot 100 keer de dichtheid van lood en verhitte het tot 100 miljoen graden Celsius, warmer dan het centrum van de zon.
  • “Het is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak die decennia heeft geduurd en die de weg zal vrijmaken voor vooruitgang op het gebied van nationale defensie en de toekomst van schone energie”, aldus het Amerikaanse ministerie van Energie bij de aankondiging van de resultaten uit juli. Het benadrukte echter dat er nog een lange weg te gaan is voordat fusie praktisch toepasbaar wordt. 
  • Dit zou de duurzame heropleving betekenen van een fusie-wedloop die begon te ontstaan tussen verschillende grootmachten. Bovendien zijn er mogelijke ontdekkingen op het gebied van supergeleiding, een fysisch fenomeen gekenmerkt door het ontbreken van elektrische weerstand bij bepaalde temperaturen, die op den duur de kosten van fusie zouden kunnen verlagen.
  • Dit jaar alleen al is er 6,2 miljard dollar geïnvesteerd in fusieonderzoek, wat veel is voor een onderzoeksgebied, maar erg weinig gezien de belangen die erachter liggen. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.