We worden de laatste maanden om de oren geslagen met berichten over landen die weer een grotere rol zien voor kernenergie in hun energiemix. Of hun beleidsommekeer ingegeven is door een slabakkende binnenlandse energietransitie, dan wel een streven naar afhankelijkheid van Poetins energieapparaat; het nieuws legt beleggers in atoomstroom geen windeieren. En dit is nog maar het begin van de goede beurstijden. Dat meent, althans, de Australische Jessica Amir, marktstrateeg bij Saxo Bank.
Landen waarvan dit jaar bekend raakte dat ze hun beleid ten aanzien van kernenergie heroverwegen in het voordeel van het atoom, het zijn er een pak. Off the top of our head: Duitsland; houdt drie kerncentrales langer open dan gepland, België; heronderhandelt verlenging van reactoren Doel 4 en Tihange 3, en… Japan. Jawel, het land dat door de ramp met de kerncentrale van Fukushima een wereldwijde anti-atoombeweging op gang heeft gebracht, zei recent zelfs open te staan voor de bouw van nieuwe nucleaire centrales.
Meer goed nieuws
Er lijkt maar geen einde te komen aan het goede nieuws voor de sector. Wat kunnen de volgende bezielers voor de klimmende beurskoersen zijn?

- “Ten eerste zijn het vooral de Verenigde Staten, Canada en Japan die wereldwijd kernenergie als voornaamste bron van schone energie promoten”, schrijft Amir in een mail aan Business AM.
- “Deze landen zijn betrokken bij het massaproject Clean Energy Ministerial (CEM; een wereldwijd samenwerkingsverband van landen dat inzet op hernieuwbare energietechnologieën om klimaatverandering tegen te gaan, red.) dat focust op het grootschalige gebruik van kernenergie voor elektriciteit. De VS zullen deze winter voorstellen voor kernenergiegebruik indienen bij het CEM.”
- Beleggers mogen zich de komende maanden aan nog (veel) meer nucleair nieuws verwachten en aan meer hype in de sector, is de redenering.
- “Ten tweede zetten de VS vaart achter hun eigen nucleaire initiatieven als onderdeel van de ‘Inflation Reduction Act’, die op 16 augustus door president Biden is ondertekend”, weet de beleggingsexpert.
- “Het ontsluit kansen voor kerncentrales en rendementen voor bedrijven die zich bezighouden met waterstof, aangezien kerncentrales een reeks belastingvoordelen zullen krijgen, waaronder belastingkredieten, door elektriciteit te leveren aan waterstofproducenten. Producenten van kernenergie krijgen ook een belastingkrediet voor de productie.”
Schone waterstof
Waterstof dus, een gas dat je kan omzetten in energie, en dat in politieke (ook hier) en businesskringen erg hot is. Een woordje uitleg.
- Op aarde komt het zelden in zuivere vorm voor. Je vindt het meestal in combinatie met andere elementen, zoals in water. Waterstof is dan ook niet echt een energiebron, zoals aardgas en steenkool, die meteen ontgonnen kunnen worden. Het is een energiedrager. Je kunt het pas in zuivere vorm te pakken krijgen door het te maken. Net als bij een batterij is het hier mogelijk om energie op te slaan en op een later tijdstip opnieuw vrij te geven.
- Het gas kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het verschijnsel elektrolyse, waarbij met een elektrische stroom water gesplitst wordt in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit bij dit proces afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind- of zonne-energie, wordt het eindproduct groene, of schone waterstof genoemd.
- De chemische reactie die waterstof oplevert, vindt echter pas plaats onder invloed van veel elektrische stroom. Omdat de waterstofproductie zoveel energie slurpt, wordt nog vaak aan de haalbaarheid van een implementatie op grote schaal getwijfeld. Zon en wind blijken daarbovenop al te vaak onbetrouwbare elektriciteitsleveranciers.
- Daarom wordt voor de productie van ‘schone’ waterstof intussen ook aan kernenergie gedacht: bij de opwekking van atoomstroom komen zo goed als geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Een ander voordeel is dat het atoom een énorme energiedichtheid heeft: “zo geeft een pellet kernbrandstof van amper 2,5 cm dezelfde hoeveelheid energie als 2,8 vaten olie, 1 ton steenkool en 481 kubieke meter aardgas”, stelt Amir.
Om in de gaten te houden
Welk bedrijf in de sector houdt zich met de productie van waterstof bezig, en haalt mooie resultaten op de beurs?
- “Constellation Energy (CEG) zou een bedrijf kunnen zijn om in de gaten te houden”, aldus Amir. “Constellation zal dit jaar beginnen met de productie van waterstof, aangedreven door de kerncentrale van Constellation in New York.”
- Door het gebruik van nucleaire capaciteit om schone waterstof te produceren, “zouden de inkomsten van Constellation Energy kunnen stijgen. Volgens Morgan Stanley zou dat de winst van Constellation Energy met 10 procent kunnen verhogen”, klinkt het.
- “In afwachting van hogere winsten is het aandeel van Constellation Energy op dit moment al meer dan 100 procent gestegen year-to-date (YTD).” Hierdoor is het aandeel het op één na best presterende in de Amerikaanse beursindex S&P 500 YTD, na dat van Occidental Petroleum.

Uraniummijnen in Australië
Beleggen in kernenergie komt vaak gewoon neer op investeren in uranium, de brandstof van kerncentrales. Die grondstof komt niet zomaar aanwaaien; 96 procent van de wereldwijde uraniumreserves bevinden zich in tien landen. Australië heeft de grootste uraniumreserves ter wereld, maar Kazachstan is de grootste uraniumproducent. Wat houdt Australië tegen om Kazachstan, dat in de invloedssfeer van Rusland zit, in te halen?
- “De regering van West-Australië heeft de goedkeuring van nieuwe uraniummijnbouwprojecten enigszins afgeremd vanwege milieuredenen. Ook heeft mijnbouw op land van de Aboriginals ertoe geleid dat sommige licenties niet worden goedgekeurd.
- Bovendien wordt 100 procent van de Australische uraniumproductie uitgevoerd, goed voor een kwart van de energie-export, terwijl 60 procent van de energiebehoefte van het land afkomstig is van steenkool. Steenkool is één van Australiës grootste bron van inkomsten, dus ik denk niet dat mijn land de hand wil bijten die het voedt.”
Afsluitend: hoe biedt Saxo Belgische beleggers blootstelling aan de interessantste kernenergiebedrijven wereldwijd?
- “Wij hebben een lijst samengesteld van bedrijven waarvan een aanzienlijk deel van de activiteiten plaatsvindt in de nucleaire of uranium-gerelateerde industrie; van uraniumontginning en -raffinage, tot kernenergieproducenten en -centrales, en bedrijven die betrokken zijn bij energietransport, alsook bedrijven die nucleaire componenten en brandstof leveren. U vindt die lijst hier. Allemaal beschikbaar voor Belgische beleggers.
- Als alternatief kunt u ook kijken naar een indextracker van uraniumbedrijven, zoals de Uranium ETF (URA).”
(as)
Dit is geen beleggingsadvies van Business AM.