Afgelopen vrijdag leverde het Europees Bureau voor de Statistiek gegevens over de productie van de Europese kerncentrales in 2022. Sinds Eurostat deze cijfers berekent, hebben deze nog nooit zo’n laag resultaat behaald.
Kernenergie: de productie in de EU is gedaald naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar
Waarom is dit belangrijk?
Sinds de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis is er sprake van een zekere wederopstanding van nucleaire energie in Europa. Terwijl sommige landen hebben besloten het openhouden van hun centrales te verlengen, hebben anderen al besloten nieuwe te bouwen. Hun "zero-emission"-label speelt hierbij een grote rol, ondanks andere nadelen die sommige landen er toch toe aanzetten om het de rug toe te keren.De essentie: De nucleaire productie in de EU in 2022.
- Volgens berekeningen van Eurostat hebben de kerncentrales van de EU in 2022 609.255 gigawattuur (GWh) elektriciteit opgewekt.
- Dit vertegenwoordigt een daling van 16,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
- Het is ook het laagste niveau sinds 1990, het eerste jaar waarvoor vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn voor alle EU-landen.
De laagste nucleaire productie van de EU sinds 1990
Uitgelegd: Een problematisch Frans park en sluitingen.
- Volgens Eurostat is de daling van de productie in de hele EU deels toe te schrijven aan… haar boegbeeld Frankrijk. Het Franse nucleaire park heeft tussen 2021 en 2022 22 procent minder elektriciteit opgewekt. Het heeft ook zijn laagste niveau bereikt sinds 1988.
- Deze productiedaling is te wijten aan de ontdekking van corrosieproblemen in verschillende tanks, wat de stillegging van meerdere reactoren voor onderhoud noodzakelijk maakte. In 2022 bedroeg de beschikbaarheid van het Franse kernpark slechts 54 procent, ver onder voorgaande jaren.
- Bovendien merkt het Europees Bureau voor de Statistiek op dat Duitsland op 31 december 2021 3 van zijn laatste 6 reactoren heeft gesloten. Dit heeft zijn nucleaire productie in 2022 onvermijdelijk gehalveerd.
- België wordt ook genoemd, aangezien het het enige andere EU-land is dat in 2022 een reactor (Doel 3) heeft stopgezet.
- Aan de andere kant is slechts één nieuwe reactor in de EU op het netwerk aangesloten: Olkiluoto 3, in Finland. Dat is een EPR, een primeur in Europa.
De daling heeft zich niet voortgezet in 2023
En in 2023: geen nieuwe daling, naar het schijnt.
- Het zal u niet ontgaan zijn dat de cijfers van Eurostat een jaar vertraging hebben. Kennelijk is dit de tijd die nodig is voor het compileren van de meest solide gegevens.
- Dat gezegd hebbende, berekenen veel andere organisaties – soms volgens een enigszins andere methodologie – de productie van nucleaire elektriciteit in de hele EU.
- Dit geldt met name voor Energy-Charts, een initiatief van het Fraunhofer-Institut für Solare Energiesysteme ISE, gevestigd in Freiburg im Breisgau (Duitsland).
- Volgens hun berekeningen heeft 2023 geen nieuwe daling van de productie van het nucleaire park van de EU gezien. Er zou zelfs een (zeer) lichte stijging zijn geweest.
- Als we teruggaan naar de verklaringen van Eurostat hierboven:
- De productie in Frankrijk is weer gestegen: +14,8 procent.
- Duitsland heeft zijn laatste drie kernreactoren stopgezet.
- België heeft een extra reactor stopgezet (Tihange 2).
- De Finse EPR – de krachtigste reactor van Europa – is in het voorjaar volledig operationeel geworden. (cv)