Britse premier Keir Starmer organiseert wereldwijde top en dringt aan op wapenstilstand in Oekraïne


Key Takeaways

  • Keir Starmer organiseerde een virtuele top met 25 wereldleiders om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Oekraïne.
  • Een coalitie van bereidwillige landen zal de veiligheid van Oekraïne ondersteunen.
  • Wereldleiders kwamen overeen om druk te blijven uitoefenen op Rusland om een door de VS voorgesteld staakt-het-vuren van 30 dagen te accepteren.

Keir Starmer, de Britse premier, organiseerde zaterdag een virtuele topontmoeting met ongeveer 25 wereldleiders. Het doel was het lopende conflict in Oekraïne te bespreken. Het belangrijkste doel was om maximale druk op Rusland uit te oefenen. Ze wilden dat Rusland het door de VS voorgestelde staakt-het-vuren van 30 dagen accepteerde. Deze bijeenkomst volgde na beweringen van Donald Trump over “goede en productieve” gesprekken met Poetin.

Tijdens de top gaf Starmer een directe boodschap aan Poetin. Hij waarschuwde tegen pogingen om het staakt-het-vurenproces te manipuleren. Starmer benadrukte dat elk potentieel vredesakkoord de deelname van de VS moet omvatten. Hij bevestigde de voortdurende dialoog tussen het VK en de VS. Volgens hem vinden er dagelijks besprekingen plaats.

Coalition of the willing

In afwachting van een mogelijke vreedzame oplossing kondigde Starmer de vorming aan van de coalition of the willing die de veiligheid van Oekraïne te land, ter zee en in de lucht zal ondersteunen. Verder onthulde hij plannen voor militaire leiders uit verschillende landen om donderdag in het VK bijeen te komen om te overleggen over het opzetten van een vredesmacht. Starmer onderstreepte hun inzet om de praktische inspanningen te versnellen en over te gaan naar een operationele fase.

Naast diplomatieke initiatieven bevestigde Starmer de toewijding van het VK om doorlopende militaire hulp te bieden en sancties uit te voeren om de oorlogscapaciteiten van Rusland te verzwakken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sloot zich aan bij de oproep voor een staakt-het-vuren en zag dit als een weg naar “een rechtvaardige en duurzame vrede”. Ze beloofde ook de Oekraïense defensiesystemen te verbeteren en de Europese militaire uitgaven te verhogen via het initiatief ReArm Europe.

Druk op Poetin

Aan het einde van de top drong Starmer er bij de wereldleiders op aan om de druk op Poetin te handhaven. Hij veroordeelde de voortdurende agressie van Rusland en wees op de inconsistentie van het Kremlin. Volgens hem wil Rusland vrede, maar zijn acties worden gekenmerkt door “getreuzel en uitstel”.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.