De keerzijde van de delisting van Chinese bedrijven: Shanghai overtreft Nasdaq met aantal beursintroducties

De keerzijde van de delisting van Chinese bedrijven: Shanghai overtreft Nasdaq met aantal beursintroducties
De opening van de Star Market in 2019. (Getty Images)

De Shanghai Stock Exchange zag in de eerste helft van 2022 meer beursgangen dan de Amerikaanse Nasdaq en de aandelenmarkt van Hongkong. Verwacht wordt dat deze trend zich de rest van dit jaar zal voortzetten.

Het aantal beursintroducties op de aandelenmarkt van Shanghai krijgt een forse boost door Chinese bedrijven die hun beursnotering schrappen in de VS en verkassen naar eigen land. Hierdoor zag Shanghai in de eerste helft van 2022 meer IPO’s dan eender welke andere beurs ter wereld. Dat staat te lezen in een rapport van Deloitte.

De beurs van Shanghai zag dit jaar dan ook een reeks forse introducties, zoals de notering van China Mobile, het oliebedrijf CNOOC en Jinko Solar, ‘s werelds grootste fabrikant van zonnepanelen. In totaal zouden er dit jaar al 68 bedrijven een beursintroductie hebben doorgevoerd in Shanghai.

Zo’n 32,4 miljard dollar werd opgehaald voor de IPO’s, ofwel een stijging van 49 procent in vergelijking met vorig jaar. Toen plaatste de Shanghai Stock Exchange zich nog vierde in de wereldranglijst, in het kielzog van de New York Stock Exchange (NYSE), de Nasdaq en de beurs van Hongkong.

Op de zwarte lijst

De IPO van Jinko Solar geldt als een van de tien grootste beursintroducties van het jaar. Het bedrijf kent nog steeds een notering aan de NYSE, maar loopt het risico om zijn positie op de Amerikaanse aandelenmarkt te verliezen.

China Mobile en CNOOC werden eerder al van de Amerikaanse beurzen geschrapt nadat de firma’s vanwege vermeende banden met het Chinese leger op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie terecht kwamen. Jinko Solar wordt nu met argusogen in de gaten gehouden door de Amerikaanse beurswaakhond, samen met zo’n 120 andere Chinese bedrijven.

Indien Jinko Solar in 2023 voor het derde jaar op rij geen audit door de Amerikaanse autoriteiten toelaat, zal het aandeel wellicht geschrapt worden van de NYSE. Sinds 2021 moeten Chinese bedrijven zo’n audit door de Amerikaanse overheid toelaten, hoewel ze dit niet mogen toelaten van hun eigen overheid.

Koploper voor de rest van 2022

Peking en Washington menen te werken aan een oplossing voor dit probleem. Ondertussen gaat de delisting van Chinese bedrijven in de VS gewoon verder, wat de aandelenmarkt van Shanghai dus lijkt te versterken.

Deloitte orakelt dat de Chinese beurzen ook in de tweede helft van 2022 beter zullen boeren dan andere aandelenmarkten in de wereld. Het accountantsbedrijf verwacht dat de Star Market van Shanghai, de Nasdaq-achtige techarm van die beurs, dit jaar zeker 34,2 miljard dollar kan ophalen met zo’n 160 IPO’s. De traditionele beurzen van Shanghai en Shenzhen zouden in 2022 maar liefst tussen de 80 en 100 beursintroducties kunnen doorvoeren.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.