KBC lonkt nu al naar het kapitaal dat in september vrijkomt nadat de staatsbon afloopt

KBC lonkt nu al naar het kapitaal dat in september vrijkomt nadat de staatsbon afloopt
KBC – (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

De veelbesproken eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon genoemd, loopt in september af. Dat betekent dat er bijna 22 miljard euro aan spaargeld vrijkomt. De banken willen natuurlijk een deel van dat kapitaal aantrekken. KBC treft nu al de nodige voorbereidingen. De grootbank heeft haar klanten op de hoogte gebracht van een nieuwe termijnrekening die vanaf september beschikbaar is.

In het nieuws: Volgens de kranten van Mediahuis hebben de KBC-klanten die in september 2023 staatsbons hebben gekocht een voorstel gekregen om een nieuwe termijnrekening te openen.

  • De zogenaamde Forward Plus-termijnrekening zal een looptijd van zes maanden of één jaar hebben. Die looptijden starten vanaf 4 september, het moment waarop het kapitaal van de eenjarige staatsbon vrijkomt (zie verder).
  • De minimumrente is vandaag al bekend. Voor de looptijd van zes maanden gaat het om een minimumrente van 3 procent bruto op jaarbasis. Voor de termijnrekening op één jaar gaat het om 2,75 procent.
    • Na betaling van de roerende voorheffing komt het minimale nettorendement van de termijnrekening met een looptijd van zes maanden uit op 2,1 procent netto (op jaarbasis). Na zes maanden sparen, bedraagt het effectieve rendement minstens 1,05 procent.
    • Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, ontvangt minstens 1,925 procent.
    • Als de rente op eenjarige overheidsobligaties (OLO’s) begin september hoger noteert dan 3,1 procent bruto, worden beide rentevergoedingen met het verschil verhoogd.

Opgelet: Wie geïnteresseerd is in de nieuwe termijnrekening, heeft tot eind juni de tijd om in te gaan op het aanbod.

  • Wie intekent en begin september toch van mening verandert, moet wel een opzegvergoeding betalen. Die bedraagt 0,75 procent.
  • Het is ook mogelijk om later zo’n termijnrekening te openen, maar dan tegen de rentevoorwaarden die op dat moment gelden.

Bijna 22 miljard euro aan spaargeld

Terugblik: Het Agentschap van de Schuld kon via de uitgifte van de eenjarige staatsbon in september maar liefst 21,9 miljard euro ophalen. Dat kapitaal komt dus vrij op 4 september.

  • De staatsbon was een gigantisch succes dankzij een fiscale gunstbehandeling. De regering had de roerende voorheffing uitzonderlijk verlaagd van 30 naar 15 procent, waardoor het nettorendement uitkwam op 2,81 procent. Dat was meer dan wat eender welk spaarboekje toen in het laatje bracht.

Volgen andere banken het voorbeeld van KBC?

Opgemerkt: KBC is de eerste bank die uitpakt met een actie die specifiek gericht is op de staatsbonsbeleggers. Sommige andere spelers hebben intussen wel hun spaaraanbod uitgebreid.

  • Denk bijvoorbeeld aan Belfius. Die heeft in april als eerste grootbank de kasbons nieuw leven ingeblazen. Ook BNP Paribas Fortis wil opnieuw een kasbon op de markt brengen. Het is nog niet duidelijk wanneer die er komt.
  • Beobank zet dan weer de termijnrekeningen in de spotlight. Sinds begin deze week afficheert de bank opnieuw de tarieven. De opbrengsten variëren tussen 1,82 procent en 2,35 procent netto, afhankelijk van de looptijd en het spaarbedrag.
    • “Met deze aanpak houdt Beobank vast aan haar gewoonte om transparant en toegankelijk te communiceren. Dat maakt het voor iedereen die interesse heeft in spaaroplossingen eenvoudiger om te vergelijken en zo de juiste keuze te maken”, aldus Diederik Ampoorter, Directeur Beleggen, Sparen en Niet-Bancaire Diensten bij Beobank
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.