Nu de Europese Centrale Bank (ECB) op het punt staat de rente te verhogen, heeft de grootbank KBC beslist om vanaf september niet langer te werken met een negatieve spaarrente voor rechtspersonen en ondernemingen. ING heeft ook al zo’n beslissing genomen.
Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, heeft tijdens de jongste rentevergadering bevestigd dat de toezichthouder in juli voor de eerste keer in elf jaar de rente zal optrekken. Het gaat hier om verhoging met 25 basispunten, waardoor de depositorente zal uitkomen op -0,25 procent. Dat betekent dus dat de banken nog altijd een strafrente moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt, de thuisbasis van de centrale bank.
Renteverhoging ECB
Verwacht wordt dat de ECB ook de daaropvolgende maanden een renteverhoging zal aankondigen. De toezichthouder hintte vorige maand zelfs op een verhoging met 50 basispunten in september, wat dus zou betekenen dat de depositorente opnieuw positief zal zijn. “Als de inflatievooruitzichten op de middellange termijn dezelfde blijven of verslechteren, is een grotere renteverhoging in september gepast”, klonk het afgelopen maand.
Het komt dan ook als geen verrassing dat de banken met mondjesmaat afscheid nemen van de negatieve rentevoeten die ze hebben geïntroduceerd als reactie op het soepele geldbeleid van de ECB. Zo liet ING in juni al weten vanaf september de negatieve rente te zullen loslaten.
KBC laat negatieve rente los
Nu volgt ook KBC. “KBC besliste om – als gevolg van de aanhoudend stijgende marktrente en de geplande renteverhogingen door de Europese Centrale Bank – vanaf 1 september 2022 geen negatieve rente meer aan te rekenen voor rechtspersonen en ondernemingen”, klinkt het in een persbericht.
Die grootbank hanteert tot op vandaag enkel een negatieve rentevoet voor rechtspersonen en ondernemingen. Bij ING is dat de komende maanden ook nog het geval voor particuliere spaarders die meer dan 250.000 euro op hun spaarboekje hebben staan.
Voor de particuliere spaarders bij KBC verandert er dus niets. Zij ontvangen op hun gereglementeerde spaarrekening 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie. De kans dat die spaartarieven in de nabije toekomst zullen stijgen, is overigens klein. Dat komt onder meer omdat de banken bij de ECB nog altijd gratis geld kunnen lenen.
(mah)