IJsland heeft een nieuwe premier en het is een vrouw

De 41-jarige Katrín Jakobsdóttir is de nieuwe premier van IJsland. Dat is niet echt een primeur, want tussen 2009 en 2012 leidde Jóhanna Sigurðardóttir het land. Zij was wel het eerste openlijke lesbische staatshoofd.

Katrín Jakobsdóttir is de leider van de Links Groene Alliantie. Ze gaat een coalitie leiden waarin zowat alle politieke strekkingen van links tot rechts zijn vertegenwoordigd. Naast haar eigen partij zijn dat de Onafhankelijken en de Progressieven.

Jakobsdóttir is alles behalve een nieuwkomer op het politieke toneel. Ze was eerder al minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (2009 – 2013).

De charismatische Jakobsdóttir spreekt naast haar moedertaal ook Frans en is erg populair in IJsland. Uit verschillende opiniepeilingen komt ze steeds opnieuw als de meest populaire politica van IJsland uit de bus.

Ze belooft nu in te zetten op gendergelijkheid en LGBT-rechten. Verder moeten de belastingen voor rijken fors omhoog om op die manier te ongelijkheid op het eiland te verkleinen. Investeringen in infrastructuur en gezondheidszorg staan ook op het programma.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20