De Britse toezichthouder CMA heeft vijf grote banken in het vizier die jarenlang de mededingingsregels zouden hebben overtreden. Dit maakte de concurrentiewaakhond deze ochtend bekend.
Grote banken in Londen speelden jarenlang onder een hoedje in handel staatsobligaties

Waarom is dit belangrijk?
Door de marktmanipulatie liepen belastingbetalers, pensioenspaarders en andere banken jarenlang de voordelen van volledige concurrentie op de markt van Britse staatsobligaties mis, waaronder lagere rentes bij leningen, zegt waakhond CMA.In het vizier: Het gaat om de banken Citi, Deutsche Bank, HSBC, Morgan Stanley en Royal Bank of Canada, die tegen de regels in concurrentiegevoelige prijs- en handelsinformatie over Britse staatsobligaties uitwisselden in één-op-één gesprekken in chatrooms op de Bloomberg-terminals waar traders mee werken.
Onderzoek van lange adem: Die conversaties vonden volgens de CMA plaats tussen 2009 en 2013, dus vlak na de grote bankencrisis. Het onderzoek werd eind 2018 opgestart en is bijna vijf jaar later nog altijd niet af. De toezichthouder vond nu dat de tijd rijp was om de zaak naar buiten te brengen, maar benadrukt dat het nog om de voorlopige uitkomsten van het onderzoek gaat.
Meer details: De banken in het vermoedelijke kartel nemen niet allemaal dezelfde houding tegenover de concurrentiewaakhond.
- Deutsche Bank en Citi hebben aangegeven volledig mee te werken aan het onderzoek en hebben hun rol ook toegegeven. Deutsche Bank zal daarom niet worden beboet, terwijl Citi in het geval van een boete, kan rekenen op strafvermindering.
- HSBC, Morgan Stanley en Royal Bank of Canada zeggen niets fout te hebben gedaan.
Het bredere plaatje: De vermoedelijke prijs- en marktmanipulatie op de Britse staatsobligatiemarkt is een zoveelste toevoeging aan een lange lijst van bankschandalen waarbij grote spelers onder elkaar afspraken maakten, met het Libor-schandaal als de bekendste zaak. In een gelijkaardig onderzoek van de Europese Commissie over de obligatiehandel kwamen Deutsche Bank en Rabobank in opspraak.
(nd)