Kan te dicht bij een tv-scherm zitten de ogen beschadigen?

‘Zit niet te dicht bij de televisie, het is slecht voor je ogen!’ Het is een voor de wat oudere lezers zeer herkenbare zin uit vroegere jaren. Kan het kijken naar een lichtbron als een televisiescherm je ogen beschadigen? Ooit wel, schrijft Lifeslittlemysteries.com. In 1960 bijvoorbeeld, toen General Electric televisietoestellen op de markt bracht met een radiatieniveau dat 100.000 keer het door gezondheidsexperts vastgestelde niveau overschreed.

Maar ondanks dat GE de toestellen even snel van de markt haalde als ze erin waren gezet, was het kwaad al veel eerder geschied. Televisietoestellen die vóór de vijftiger jaren van vorige eeuw werden verkocht waren zonder twijfel gevaarlijk voor de ogen wanneer er te veel naar werd gekeken.

Vandaag zijn deze problemen definitief van de baan: moderne toestellen zijn voorzien van technologie die radiatie blokkeert. De enige problemen die schermen vandaag nog veroorzaken zijn spanning en vermoeidheid, die beide kunnen worden verholpen door je ogen gewoonweg rust te gunnen.