Kan ik geld lenen zonder rente?

Als je geld wil lenen bij een bank, zal je bijna altijd rente moeten betalen. En helaas kunnen de rentevoeten soms hoog oplopen. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om renteloos te lenen.

Vooraleer je renteloos gaat lenen, is het belangrijk dat je een overeenkomst opmaakt. In deze overeenkomst zal je best vermelden dat het om een lening zonder rente gaat. Daarnaast neem je ook de volgende elementen op in je overeenkomst:

  • De naam en adresgegevens van de lener en de ontlener
  • Het bedrag van de lening
  • De looptijd van de lening
  • De wijze van terugbetaling

Vormen van renteloos lenen

Lenen zonder rente is niet enkel een optie wanneer je in financiële moeilijkheden zit. Het is ook perfect mogelijk wanneer er een grote aankoop voor de deur staat. We sommen hieronder de verschillende vormen op.  

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Studentenlening

Als je student bent, kan je lenen om de kosten van je opleiding te financieren. Denk aan de aankoop van een laptop en schoolboeken, de huur van je kot, enzovoort. De universiteit of hogeschool kan je hiervoor een gratis lening geven. Dat wil dus zeggen dat je geen rente zal moeten betalen. De studentenlening wordt doorgaans maandelijks terugbetaald.

Lenen bij familie of vrienden

Als je nood hebt aan geld, kan je altijd aankloppen bij je vrienden of familie. Het is dan wel belangrijk om goede afspraken te maken. Zo kunnen jullie zorgeloos een lening met elkaar aangaan. Daarnaast zullen vrienden of familie geen winst willen maken. Daarom zal je bij deze leningen (bijna) nooit rente betalen.

Let op: er is een groot verschil tussen een renteloze lening en een schenking van je familie of vrienden. Bij het aangaan van een renteloze lening, is het de bedoeling dat de ontlener maandelijks een deel van de lening terug zal betalen. Als het om een schenking gaat, wordt er niet verwacht dat de het bedrag terugbetaald wordt.

Werkgever aan werknemer of bedrijfsleider

Als werkgever is het mogelijk om een renteloze lening aan je werknemer of bedrijfsleider te geven. Dat kan in de vorm van een kredietkaart. De werknemer kan deze kaart zowel voor professionele als privé-aankopen gebruiken. Bij deze lening is het de bedoeling dat het bedrag van de aankoop binnen een bepaalde termijn wordt terugbetaald. Op deze manier kan de werknemer van een renteloze lening genieten.  

Tussen vennootschappen

Als je bijvoorbeeld bestuurder bent van twee verschillende bedrijven, kan je kiezen voor een renteloze lening tussen bedrijf 1 en bedrijf 2. Wanneer je als bedrijf geld nodig hebt, moet je vaak op zoek naar extern kapitaal. Dankzij de renteloze lening tussen vennootschappen wordt het voor de ontlener veel gemakkelijker.

Voordelen van een renteloze lening

Het lenen zonder rente heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan je op deze manier snel lenen. Indien je bij de bank een lening aangaat zal deze een kredietcheck uitvoeren. Dat zal tijd in beslag nemen waardoor je hier langer moet wachten op je lening. Ten tweede kan je naast een lopende lening gemakkelijk een renteloze lening aangaan. Dit heeft geen invloed op je huidige financiële situatie. Tot slot is het gewoon een zeer voordelige manier van geld lenen.  

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Je kan dus op verschillende manieren renteloos lenen. Zorg er wel altijd voor dat in je overeenkomst expliciet vermeld staat dat het om een renteloze lening gaat. Anders kan je misschien problemen krijgen indien de kredietverstrekker na verloop van tijd toch rente zou vragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20