Democraten zien eerste grote naam afhaken in race naar Witte Huis

In de Verenigde Staten is één van de eerste grote namen uit de presidentsrace gestapt. De Californische senator Kamala Harris laat de eer aan zichzelf, na nochtans een sterke start van de campagne.

In januari lanceerde de 55-jarige haar kandidatuur met een grote rally in Oakland. Ze werd al snel een rijzende ster genoemd. Uit peilingen van The Washington Post en ABC News bleek dat ze zittend president Trump zou kunnen verslaan. Haar persoonlijkheid sprak zowel progressieve als gematigde Democraten aan.

Aanval op Biden

Maar het ging al even snel bergaf met haar campagne. Tijdens een van de eerste debatten tussen Democratische presidentskandidaten trok ze van leer tegen Joe Biden. De voormalige vicepresident geldt als de favoriet om de handschoen op te nemen tegen Republikein Donald Trump.

In de maanden nadien boerde Harris achteruit in de opiniepeilingen. Ook financieel zat het niet mee. Waar de senator in de eerste maanden nog 12 miljoen dollar binnenhaalde, volgde de fondsenwerving niet. Harris was zelfs genoodzaakt om enkele campagnemedewerkers te ontslaan.

‘Ik ben geen miljardair’

Kamala Harris maakte het nieuws zelf bekend via Twitter. Ze laat weten dat ze ‘met veel spijt maar ook met diepe dankbaarheid haar campagne vandaag staakt.’ Tegelijk benadrukt ze ook haar ambities. ‘Ik blijf elke dag vechten voor waar deze campagne voor stond: gerechtigheid voor de mensen. Alle mensen.’

In een video iets later op de dag, geeft Harris ook dat de financiële kopzorgen doorslaggevend waren bij de beslissing. ‘Ik ben geen miljardair. Ik kan mijn eigen campagne niet financieren. En naarmate die vordert, is het steeds duidelijker dat het moeilijk is om het geld te verzamelen dat we nodig hebben’, vertelt ze.

Ondertussen blijven Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders over als belangrijkste uitdagers van Donald Trump. Dat zijn allemaal zeventigers. De eerste Democratischer voorverkiezing vindt plaats op 3 februari 2020 in Iowa.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20