Justitie onder vuur na drama waarbij 4-jarige kleuter stierf

Ontzetting alom, vanmorgen in de Wetstraat: de dood van de vierjarige Dean uit Sint-Niklaas, die meegenomen werd door een veroordeelde dertiger (die eerder een tweejarige kleuter doodde), lokt een stroom aan steunbetuigingen en verontwaardiging uit op sociale media, komende van politici.

  • Vermoedelijke moordenaar Dave De Kock werd eerder veroordeeld voor onmenselijke behandeling met dood tot gevolg van een tweejarig kind. Daardoor komt de politieke vraag bij de minister van Justitie terecht: hoe is dit drama kunnen gebeuren? Het zijn dat soort steekvlamdossiers die politiek gezien behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn op een departement als Justitie.  
  • Vanmorgen al ging bevoegd minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), door vriend en vijand gezien als een expert in communiceren, in het offensief: op Radio 1 lichtte hij zijn visie op het drama toe.
  • Om te beginnen zat De Kock zijn celstraf van tien jaar helemaal uit: hij was dus niet vrij onder voorwaarden. Maar hij werd niet verder gevolgd door Justitie. Het systeem van ‘terbeschikkingstelling’, waarbij Justitie dat soort daders blijft opvolgen, werd immers pas in 2012 ingevoerd. “Hadden we toen al het systeem van terbeschikkingstelling gehad, dan was hij wel opgevolgd”, zo stelde Van Quickenborne vanmorgen.
  • Maar de kern van het betoog van Van Quickenborne: er zijn te weinig plekken voor psychiatrische hulp, in de gevangenis, voor “psychopaten”, zoals de minister De Kock labelde. “In de psychiatrie was toen niet genoeg plaats”, zo zei de minister.
  • Daarbij lijkt Van Quickenborne alweer aan te sturen op meer geld voor gedetineerden. “We moeten veel meer investeren in zorg. Het is een verantwoordelijkheid van Justitie, maar ook van de minister van Volksgezondheid en de deelstaatministers, om in de psychiatrie ook plaatsen te voorzien voor dat soort mensen, zodat zij kunnen worden opgevolgd in een zorg op maat”, zo stelde hij, daarbij de klassieke techniek toepassend van andere ministers (onder meer Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)) mee in bad te trekken.
  • Maar het pleidooi om nog meer middelen is opvallend, omdat Justitie zelf er liefst een half miljard euro per jaar bijkreeg, op kruissnelheid tegen 2024, in de financiële verdelingen die Vivaldi maakte, en die onder meer voorganger Koen Geens (CD&V) bedongen had bij de regeringsonderhandelingen.
  • Dat geld was net bedoeld om de druk op de gevangenissen te verlichten en de straffen zinvoller te maken. Ondertussen is het aantal gedetineerden niet significant gedaald, integendeel.
Meer