Just Eat Takeaway kijkt naar betere contracten voor koeriers

De Brits-Nederlandse groep voor maaltijdlevering Just Eat Takeaway wil komaf maken met de onzekere contracten en de koeriers in Europa betere werkomstandigheden bieden.

Dat zegt de baas van de groep, Jitse Groen, in een interview met de Britse openbare omroep BBC over de impact van de pandemie op zelfstandige werkers.

Verzekerde koeriers

‘Het is onze intentie om dat niet langer te hebben in Europa’, zei hij. ‘We zijn een grote multinationale onderneming met geld en we willen dat onze medewerkers verzekerd zijn (…). We willen zeker zijn dat ze bescherming hebben, dat we de belastingen voor de loontrekkers hebben betaald.’

Groen wil het model dat hij gedurende 20 jaar bij het Nederlandse Takeaway.com toepaste, uitbreiden naar de hele groep. Zijn onderneming nam onlangs het Britse Just Eat over. Dat werkt met ‘gig workers’, zoals vaak in die sector in het Verenigd Koninkrijk.

Geen gig workers

Gig workers zijn werknemers met erg flexibele uurroosters en weinig sociale bescherming en betaald verlof. De sociale praktijken bij sectorgenoot Deliveroo zijn de afgelopen jaren onder de aandacht gebracht, vanwege de onzekere arbeidsovereenkomsten van de maaltijdkoeriers.

Dat leidde tot een protestbeweging van de koeriers in Frankrijk en een gerechtelijke veroordeling in Spanje. Een scenario dat Groen graag wil vermijden. Precies hoe de hervormingen er moeten uitzien, is nog niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20