Steeds meer jongeren krijgen hun vaccin tegen het coronavirus. Ze blijken vaker dan hun ouders of grootouders flauw te vallen na de prik. Dat schrijft Het Belang van Limburg.
Jongeren vallen sneller flauw bij vaccinatie: “We zullen iets meer liggend vaccineren”
Waarom is dit belangrijk?
De vaccinatiecampagne in België loopt vlot. 42 procent van de volwassen bevolking is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Sinds kort worden ook jongeren onder de 18 jaar gevaccineerd. Zij ondervinden bovengemiddeld veel last van flauwte na vaccinatie.“Het gaat om een combinatie van factoren”, zegt de Lommelse arts Jos Vanhoof aan Het Belang. “Eerst en vooral hebben jongeren een lagere bloeddruk dan ouderen. Combineer dat met stress voor de prik en je hebt meteen een grotere kans op flauwvallen.”
Bloeddrukval
Daarnaast zijn jongeren volgens Vanhoof mogelijk ook minder voorbereid op hun prik. “Ze hebben bijvoorbeeld ’s morgens niet ontbeten, te weinig gedronken of te weinig nachtrust gehad, waardoor ze ook sneller zullen flauwvallen. Zeker voor jongeren die in de voormiddag worden gevaccineerd, kunnen die laatste factoren extra wegen.”
Flauwvallen heeft niets te maken met het toegediende vaccin, zegt de dokter. “Het is een verdedigingsmechanisme van je lichaam wanneer je hersenen even een tekort aan bloed en zuurstof krijgen, als gevolg van bijvoorbeeld stress, vermoeidheid of te weinig eten.”
“Omdat je bij het flauwvallen vaak in een liggende positie terechtkomt, kan het bloed naar je hersenen en andere edele organen stromen, waardoor je weer bijkomt. Daarom is het ook goed om bij een bloeddrukval de persoon op de grond te leggen en de armen en benen omhoog te houden.”
“Angst voor de prik”
In de vaccinatiecentra van Tongeren en Bilzen worden momenteel twintigers maar ook al 16- en 17-jarigen worden ingeënt. Verantwoordelijke Luc Hendrix ziet heel wat jongeren van hun stokje gaan. “Dat zijn zowel jongens als meisjes, al zien we dat fenomeen toch iets vaker bij de meisjes”, zegt Hendrix aan Het Belang van Limburg.
Men probeert er het probleem van flauwvallende jongeren preventief aan te pakken. “Nu de jongeren aan de beurt zijn, gaan we iets meer liggend vaccineren”, zegt Hendrix.
“Al van bij het begin van de vaccinatiecampagne hebben we in ons centrum bedden voorzien, al hebben we die tot hier toe amper gebruikt. Maar voor de jongeren komen die bedden nu goed van pas. Jongeren die angst hebben voor hun prik geven dat ook best op voorhand aan, dan brengen we hen naar een bed om hen daar liggend in te enten.”
(evb)
Lees ook: