‘Jongens die videogames spelen hebben minder kans op depressie’

Jongens van elf jaar die regelmatig videogames spelen, hebben minder kans om later depressieve symptomen te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College London (UCL), het Zweedse Karolinska Institutet en het Australische Baker Heart and Diabetes Institute. Jongens die regelmatig gamen, hadden drie jaar later 24 procent minder depressieve symptomen dan jongens die minder dan eens per maand een videogame spelen. Het verschil werd wel alleen aangetroffen bij jongens die niet veel bewegen. Bij meisjes was er geen significant verschil.

Volgens de onderzoekers toont dit mogelijk aan dat minder actieve jongens meer plezier en sociale interactie uit videogames kunnen halen. Hoewel de onderzoekers geen causale verbanden aan de resultaten kunnen verbinden, suggereren de resultaten wel dat er positieve aspecten verbonden zijn aan videogames die de mentale gezondheid kunnen stimuleren, zoals probleemoplossing en de kans om samen te werken.

Bij meisjes werd het effect van de videogames niet gevonden, maar zagen de onderzoekers wel dat als ze meer tijd op sociale media besteedden, ze ook meer depressieve symptomen ontwikkelden. Dat effect werd bij jongens weer niet gevonden. Het kan dus zijn dat verschillende activiteiten jongens en meisjes anders beïnvloeden, maar volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring ook dat de tijd die aan een activiteit besteed wordt van invloed is. De jongens in het onderzoek speelden meer videogames, terwijl de meisjes meer tijd aan sociale media besteedden.

‘Richtlijnen over schermtijd moeten gebaseerd zijn op kennis’

De hoeveelheid tijd die jonge mensen per dag voor een scherm besteden, kan hun mentale gezondheid zowel positief als negatief beïnvloeden, en hoeft ook niet voor jongens en meisjes hetzelfde te zijn. Aaron Kandola, promovendus bij het UCL en hoofdonderzoeker: “Schermen stellen ons in staat om aan veel verschillende activiteiten deel te nemen. Richtlijnen en aanbevelingen over schermtijd zouden gebaseerd moeten zijn op onze kennis over hoe deze verschillende activiteiten de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden en of die beïnvloeding betekenisvol is.” Volgens Kandola moeten kinderen – en volwassenen – minder lang stilzitten, maar betekent dit niet dat schermtijd per definitie schadelijk is.

Volgens mede-auteur Mats Hallegren van het Karolinska Institutet toont eerder onderzoek aan dat meer actieve vormen van schermtijd, zoals het spelen van videogames of werken op een computer, niet de kans op depressie hoeft te vergroten zoals meer passieve vormen van schermtijd dat doen. “De relatie tussen schermtijd en mentale gezondheid is complex, en er is meer onderzoek nodig om die beter te begrijpen. Alle pogingen om jonge mensen weg te krijgen voor een scherm zouden gericht en genuanceerd moeten zijn. Ons onderzoek toont mogelijke positieve effecten aan, maar we moeten jonge mensen wel nog steeds aanmoedigen om fysiek actief te zijn en lange perioden van stilzitten te onderbreken met lichte fysieke activiteit.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.