Jonge James Bond veel gewelddadiger dan oude versie

James Bond heeft in de loop van de geschiedenis gevoelig aan geweld gewonnen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland over gewelddadige scènes in de films van de Britse spionage-figuur. In Dr No, die vijftig jaar geleden als eerste film uit de reeks werd gelanceerd, dienden volgens de onderzoekers 109 gewelddadige acties te worden opgetekend. Bij Quantum of Solace, die vier jaar geleden in de bioscoop debuteerde, werden 250 gewelddadige gebeurtenissen geregistreerd. 

De Nieuw-Zeelandse wetenschappers onderzochten de tweeëntwintig officiële films die rond het hoofdpersonage uit de boeken van Ian Fleming werden gemaakt. Skyfall, de jongste film uit de serie, is in de resultaten niet opgenomen om het onderzoek op dat ogenblik al was afgerond. De wetenschappers merken op dat het onderzoek de thesis bevestigt dat het geweld in populaire films toeneemt. Bovendien kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat vooral extreem geweld een belangrijke stijging kent. 

Onderzoeker Bob Hancox, docent preventieve en sociale geneeskunde aan de University of Otago, wijst erop dat populaire films ook door vele kinderen en adolescenten worden bekeken. “Vanuit dat perspectief moet het toenemend geweld in de films zorgwekkend worden genoemd,” voert hij aan. “Eerder onderzoek heeft immers al uitgewezen dat geweld in de media bij het jongere publiek kan leiden tot een grotere ongevoeligheid voor geweld en agressief gedrag in de maatschappij. “Wellicht kan ook in vele andere populaire films een toename van het geweld worden opgemerkt.” (MH)