Joke Schauvliege op weg naar Grondwettelijk Hof

  • Verwonderd over politieke benoemingen hoeven we niet te zijn, bij het Grondwettelijk Hof: het is expliciet de bedoeling van het Hof om oud-Parlementsleden in haar rangen te tellen, om daar, samen met beroepsrechters en mensen met academisch palmares de wetten te toetsen aan de Grondwet.
  • Met de pensionering van Trees Merckx-Van Goey had CD&V recht op een nieuwe post. Maar die moet, omwille van genderevenwichten, naar een vrouw gaan. In 2019, bij de vorming van de Vlaamse regering werd daarover een intern akkoord gemaakt binnen CD&V: de post zou gaan naar Joke Schauvliege, die nu zo bedankt wordt voor bewezen diensten.
  • In Oost-Vlaanderen komt er zo ook zuurstof om nieuwe kopstukken, met name Vincent Van Peteghem (CD&V), de federale vicepremier, alle kansen te geven. Sabine de Bethune is de ‘schijnkandidaat’: er moeten immers altijd twee namen ter stemming voorliggen.
  • Over die stemming is een politieke ongeschreven regel, dat de andere partijen niet lastig doen. Die werd geschonden toen Ecolo Zakia Khattabi naar voren droegen: de oud-voorzitter van Ecolo had net iets te veel op zere tenen getrapt en de polemiek gezocht, om nog steun van N-VA te mogen verwachten. Maar het was uiteindelijk dissident stemgedrag bij Open Vld en ook geschonden stemafspraken met de PVDA/PTB die de ondergang van haar kandidatuur betekenden.
  • Niemand verwacht dat Schauvliege benoemen een probleem wordt in de Senaat, ondanks het feit dat ze ooit als Vlaams minister ontslag moest nemen. Ze had toen aan een publiek van boeren verteld dat de klimaatmarsen ingegeven waren door een soort complot, met de Staatsveiligheid, aangestuurd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), als vermeende bron. Dat klopte niet.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20