‘Jezus Christus stierf niet aan het kruis’

Jezus Christus is niet aan het kruis gestorven en de legende van zijn executie is gebaseerd op de tradities van de Kerk en artistieke illustraties, eerder dan op antieke geschriften. Alsof de katholieke kerk nog niet genoeg problemen heeft, duikt in de Britse pers ene Gunnar Samuelsson, een Zweedse theoloog die doceert aan de universiteit van Gothenburg, met bovenstaande stelling op.

In de krant The Daily Telegraph zegt Samuelsson dat de Bijbel verkeerdelijk wordt geïnterpreteerd en dat er geen expliciete referenties zijn naar het gebruik van nagels of een kruisiging- enkel dat Jesus op zijn calvarietocht een ‘staurus’ met zich meedroeg. Dat wijst niet noodzakelijk op een kruis, maar kan evengoed een paal zijn geweest, zegt de Zweed, die een thesis van 400 bladzijden aan het onderwerp wijdt, na de originele teksten te hebben bestudeerd.

‘Het probleem is dat de omschrijvingen van kruisigingen opmerkelijk afwezig zijn in de litteratuur van die tijd. Er worden verschillende strafmethodes beschreven, maar kruisen en kruisigingen zijn daar niet bij.’

Ons actuele begrip van de kruisiging als strafmaatregel mag volgens Samuelsson dus sterk in vraag worden gesteld.