Jeffrey Epstein ontsnapte zijn ganse leven aan het gerecht. Nu is hij finaal ongrijpbaar

De vermeende zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein en de mysterieuze omstandigheden waarin die plaatsvond zijn slecht nieuws voor Amerika. Ze zijn afschuwelijk nieuws voor zijn slachtoffers en de rechtsgang.

De 66-jarige miljardair werd ervan verdacht tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes – soms van veertien jaar – naar zijn woningen in New York en Florida te hebben gelokt en ze te hebben betaald om seks met hen te hebben. Maar het zijn vooral Epsteins nauwe banden met Amerika’s rich, powerful and famous die aan deze zaak een ongekende dimensie geven.

Onder hen twee presidenten: Bill Clinton  en Donald Trump, maar ook een reeks andere beroemdheden, waaronder Israëlisch premier Ehud Barak, de Britse prins Andrew, de bekende New Yorkse advocaat Alan Dershowitz en voormalig speciaal-aanklager Kenneth Starr, de acteurs Alec Baldwin, Kevin Spacey en Ralph Fiennes, wijlen Ted Kennedy, miljardair David Koch en zangeres Courtney Love. 24 uur voor zijn dood werden daar ook nog de namen aan toegevoegd van Bill Richardson, de voormalige gouverneur van New Mexico en van George Mitchell, een politicus en diplomaat die jarenlang fractieleider van de Democratische Partij was.

Jeffrey Epstein glipte meermaals door de mazen van het gerecht

Epstein was al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. In 2008 legde hij bekentenissen af over twee aanklachten voor prostitutie. Op die manier kon hij een federale rechtszaak vermijden en kreeg hij slechts 13 maanden cel. Epstein sloot toen een deal met de toenmalig openbaar aanklager voor de staat Florida, Alex Acosta. Die moest vorige maand onder druk van de affaire opstappen als minister van Arbeid in het kabinet Trump. Velen verbaasden zich over de lichte straf en het uiterst gunstige gevangenisregime waarmee Epstein toen weg kwam.

Toen Acosta door het transitieteam van Trump werd voorbereid op de vragen die het Congres hem zou stellen met betrekking tot zijn benoeming tot minister van Arbeid, werd hem volgens journaliste Vicky Ward gevraagd “of de zaak Epstein een probleem kon vormen?” “Er is me gezegd dat Epstein deel uitmaakte van de inlichtingendiensten (Epstein was ook goede vriendjes met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman) en dat ik hem daarom ongemoeid moest laten”, antwoordde Acosta aan de interviewers. Chantage op dit niveau is normaal een zaak van nationale veiligheid.

Samenzweringstheorieën alom

Onmiddellijk nadat het nieuws van Epsteins overlijden bekend raakte, maakten de eerste samenzweringstheorieën hun opwachting. Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, was er als de kippen bij om via Twitter een op geen enkel bewijs steunend bericht met zijn 63 miljoen volgers te delen. Daarin werd gesteld dat de Clintons achter ‘Epsteins dood’ zouden zitten. Trump is niet vies van samenzweringstheorieën. Zo lag hij aan de bron van verzinsels als zou president Barack Obama geen Amerikaan zijn en dat ‘miljoenen illegalen’ in 2016 voor Hillary Clinton hadden gestemd.

Omdat in de VS alles wordt gepolitiseerd en niemand de overheid nog vertrouwt, ontstaan samenzweringstheorieën over alles wat de overheid doet of wat in de samenleving gebeurt. Politici en journalisten tweeten en retweeten er op los. Feiten spelen geen rol meer. Twitter laat de machtigen van deze aarde van hun slechtste kant zien. Big Tech heeft het monster dat ze heeft gecreëerd niet meer onder controle en heeft ook geen idee hoe het te controleren.

Trump was zeker niet de enige politicus die samenzweringstheorieën op het web losliet. Ook voor zijn advocaat Rudi Giuliani en Alexandra Ocasio-Cortez, het nieuwe wunderkind van de Democratische Partij, blijven vele vragen onbeantwoord.

Dat deze zaak nog jaren zal aanslepen lijkt een certitude. Een voormalig gedetineerde die in dezelfde gevangenis zat zegt in de New York Post dat zelfmoord uitgesloten lijkt. Ook mensen in de omgeving van Jeffrey Epstein hebben vragen. Ze achten het niet uitgesloten dat derden de hand hebben in Epsteins ‘zelfmoord’.

Was Jeffrey Epstein on suicide watch, of niet?

Het is ook nog onduidelijk of Epstein speciaal in het oog werd gehouden, on suicide watch zoals dat heet. Twee weken geleden was er al een incident geweest waarbij Epstein zou hebben geprobeerd zelfmoord te plegen. Of in zijn cel zou zijn aangevallen.  Sindsdien zou hij 24/7 in het oog zijn gehouden. Dat hij zaterdagochtend niet meer on suicide watch zou zijn geweest, zou al verbazingwekkend zijn. Maar als hij dat nog wel was is zijn dood gewoonweg onbegrijpelijk. In dat geval zouden er ook beelden moeten zijn de manier waarop Epstein aan zijn einde kwam. De Associated Press bericht ondertussen dat hij eerder deze week uit suicide watch zou zijn gehaald vanwege een personeelstekort in de gevangenis.

Minister van Justitie William Barr heeft zijn verontwaardiging over het gebeuren al uitgesproken en ondertussen de FBI gevraagd een onderzoek te starten.

Vraag blijft ook wat voormelde beroemdheden over Epsteins activiteiten wisten en wanneer. Verschillende onder hen zullen naar alle waarschijnlijkheid snel door het gerecht worden opgeroepen. Dan zullen ze mogen uitleggen welke soort relatie ze hadden met Epstein. Een man wiens slechte reputatie zijn recente arrestatie al jaren voorafging. De vraag die ze mogen verwachten is of ze een oogje dichtknepen wanneer ze werden geconfronteerd met potentieel illegale zaken. Of ze, in sommige gevallen, zich zelf aan illegale zaken hebben schuldig gemaakt.

Epstein zelf zal hun getuigenissen in ieder geval niet meer kunnen tegenspreken. De zaak die op weg leek om het grootste schandaal in de Amerikaanse geschiedenis te worden, zal dus nooit volledig uitgeklaard worden.

Davidoff Studios/Getty Images
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.