Je kan nu een Rolex huren voor 165 euro per maand

Horloges zijn niet alleen een gebruiksvoorwerp, maar kunnen ook een object voor verzamelaars en beleggers worden. Rekening houdend met hun exclusieve karakter, kan de aankoop voor het individu echter vaak een budgettair probleem blijken. De Amerikaanse onderneming Eleven James biedt aan geïnteresseerde klanten en liefhebbers echter de kans om dergelijke luxehorloges voor een bepaalde tijd te huren.

Eleven James biedt mannen de kans om gedurende enkele maanden een nieuw horloge uit te proberen, waarbij een maandelijks lidgeld wordt betaald om over de periode van een jaar – afhankelijk van de formule – tussen drie en zes verschillende exemplaren te kunnen dragen.

Uitstraling

Net zoals NetJets in de zakenluchtvaart, Rent the Runway in de modesector en Bag Borrow or Steal in de handtassenverkoop, biedt Eleven James zijn klanten toegang tot luxehorloges die ze mogelijk niet zouden kunnen kopen of die ze eerst willen uittesten vooraleer een definitieve aankoop – vaak voor het leven – te doen.

Eleven James, vijf jaar geleden opgericht in New York, hanteert verschillende formules. Voor een budget van 199 dollar per maand krijgt men toegang tot een reeks merken zoals Breitling, Panerai en Rolex. Aan het andere einde van het spectrum kan echter ook een keuze worden gemaakt voor een formule van 1.379 dollar per maand, die een collectie met exclusieve merken zoals Patek Philippe of A. Lange & Sohne omvat.

Hoewel elke bezitter van een smartphone of ander mobiel elektronisch apparaat meteen ook over een uurwerk beschikt, is er volgens Randy Brandoff, chief executive van Eleven James, voor het luxehorloge nog steeds een grote belangstelling.

“Het horloge is nog bepalend voor de uitstraling van een outfit,” zegt hij. “Er is bovendien sprake van erfgoed en vakmanschap dat veel mensen, vooral in de professionele sfeer, nog steeds waarderen. Maar omdat deze horloges een zware aankoopbeslissing vergen en men slechts één uurwerk tegelijk kan dragen, kan het aantrekkelijk zijn om een aantal exemplaren zonder een koopverplichting te kunnen uitproberen.”

Millennials

“Het aanbod kan interessant zijn voor verzamelaars die geïntrigeerd zijn door het idee verschillende soorten horloges en modellen te kunnen uitproberen, maar het brengt ook een nieuwe klant binnen,” zegt Brandoff. “We zien millennials die als jonge volwassenen steeds nieuwsgieriger worden. Het is echter een vrij grote sprong om van een iPhone naar een Rolex te gaan. Dus willen ze de mogelijkheid om op verkenning te kunnen uitgaan.”

Brandoff zegt klanten aan te trekken die nog geen verzamelaar waren geworden of die wegens een gebrek aan variatie hadden afgehaakt. Hij getuigt dat 85 procent van zijn leden erkent een grotere neiging te voelen om in de loop van volgend jaar een horloge te kopen.

“Eleven James vermijdt ook de spijt die vaak gepaard gaat met grote aankopen,” betoogt Eric Wind, correspondent van het online horlogemagazine Hodinkee.

“Veel mensen betreuren dat ze bij de aankoop van een duur horloge vooraf niet meer kennis en informatie hadden over de sector, maar vaak is die beslissing definitief,” zegt Wind. “Ook moet worden vastgesteld dat de smaken op de horlogemarkt met de tijd evolueren. Verhuurservices kunnen liefhebbers een mogelijkheid vinden om met die trends mee te gaan.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20