In Japan mag de kerncentrale van Onagawa, uitgebaat door het elektriciteitsbedrijf Tohoku, in principe opnieuw gebruik maken van de reactor die door de aardbeving en tsunami van acht jaar geleden zwaar beschadigd was geraakt. Dat zegt de Japanse nucleaire autoriteit. De regulator zegt dat Tohoku aan alle vereiste veiligheidsvoorwaarden heeft voldaan.
Eerst moet de uitbater echter nog een aantal beschermende maatregelen doorvoeren. Ook de lokale autoriteiten moeten een officiële toelating verstrekken.
Waterkeringsmuur
Tohoku is slechts het tweede Japanse elektriciteitsbedrijf dat de toelating kreeg om een beschadigde reactor opnieuw in dienst te nemen. Na de tsunami van acht jaar geleden, die leidde tot de kernramp van Fukushima, introduceerde Japan een bijzonder strikt nucleair beleid.
Alleen het elektriciteitsbedrijf Japan Atomic Power kreeg tot nu toe de toelating om een reactor van de centrale Tokai Daini, in de buurt van Tokio, opnieuw in gebruik te nemen.
Vooraleer echter ook Onagawa tot een daadwerkelijke heropstart mag overgaan, moet Tohoku onder meer een gigantische waterkeringsmuur – 800 meter lang en 29 meter hoog – optrekken om de centrale tegen instromend water te beschermen.
De centrale moet ook bescherming krijgen tegen mogelijke terroristische aanvallen. Tohoku Electric maakt gewag van een investering van ongeveer 340 miljard yen (2,83 miljard euro).
Koelsysteem
De centrale van Onagawa bevindt zich het dichtste bij het epicentrum van de aardbeving die tot de kernramp van Fukushima heeft geleid. De zware schokken zetten een mechanisme in werking dat de drie reactoren van de centrale automatisch uitschakelde. Het koelsysteem bleef echter operationeel, waardoor een meltdown zoals in Fukushima kon worden vermeden.
De heropstart van de reactor zou Tohoku jaarlijks een besparing van 35 miljard yen (290 miljoen euro) brandstofkosten opleveren. Nog drie andere Japanse kernreactoren zouden mogelijk opnieuw in gebruik genomen kunnen worden.
Op het ogenblik van de kernramp van Fukushima had Japan zestig commerciële nucleaire reactoren in dienst. Momenteel zijn echter slechts negen eenheden opnieuw operationeel.