Japanse elektronica laat eerste handelstekort optekenen

Japan heeft tijdens de tweede helft van vorig jaar op de import en export van elektronische apparatuur een handelstekort van 81,2 miljard yen geboekt. Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van Financiën. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat bij elektronische apparatuur de invoer over een periode van een half jaar groter is dan de uitvoer.

De cijfers tonen dat het concurrentievermogen van Japanse producten afneemt, maar bovendien vormen ze een weerspiegeling van de beweging van Japanse fabrikanten om hun productiebasis naar het buitenland te verplaatsen.

Waarom is dit belangrijk?

Elektronische apparaten vormen traditioneel een belangrijke pijler van de Japanse economie. Tijdens de jaren negentig van de voorbije eeuw hield die industrie de Japanse nationale economie overeind. De sector liet daarbij een jaarlijks overschot van ongeveer 8 biljoen yen optekenen.

Waardevermindering yen: De invoer van halfgeleiders en andere elektronische componenten nam toe doordat de wereldwijde productie zich na de coronapandemie herstelde, terwijl ook de waardevermindering van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar de invoer in waarde verhoogde.

  • Het rapport toont aan dat de Japanse export van elektronische apparatuur tijdens de laatste zes maanden van vorig jaar een niveau bereikte van in totaal 9,23 biljoen yen.
    • Dat betekende een stijging met 13,9 pr
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer