Japanse bevolking blijft verder inkrimpen

Japan telde vorig jaar nog 126,93 miljoen inwoners. Daarmee heeft het land op één jaar tijd 162.000 bewoners verloren. Dat blijkt uit cijfers van de Japanse overheid.

De daling is exclusief te wijten aan de binnenlandse bevolking, waar een recordverlies van 299.000 onderdanen moest worden gemeld. Dat werd echter gedeeltelijk gecompenseerd door een recordtoename bij de buitenlandse bewoners. Er werden immers 136.000 bijkomende expats gemeld. De cijfers tonen volgens de autoriteiten dat het land met een super-verouderende maatschappij wordt geconfronteerd. Japan moet al zes jaar op rij een inkrimpende bevolking melden. Daardoor telt het land nog een autochtone populatie van 125,02 miljoen inwoners. “De Japanse geboortecijfers zijn inmiddels niet meer voldoende om de overlijdens te compenseren,” wordt er opgemerkt. Het voorbije jaar werden 296.000 meer overlijdens dan geboortes gemeld, waardoor de natuurlijke omvang van de Japanse populatie al voor het tiende jaar op rij een inkrimping kende.

Vijfenzestigplussers

Inmiddels bestaat 27,3 procent van de Japanse bevolking uit vijfenzestigplussers. De actieve gemeenschap – tussen vijftien en vierenzestig jaar – vertegenwoordigt nog 60,3 procent van de totale populatie. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de jaren vijftig. De Japanse premier Shinzo Abe wil de bevolking van zijn land over vijfenveertig jaar op 100 miljoen inwoners stabiliseren, maar door de recente demografische ontwikkelingen wordt de haalbaarheid van die doelstellingen in vraag gesteld. Bovendien wordt gevreesd dat de snelle verschuivingen in de demografische structuur de economie onder druk zullen zetten en de overheid zullen dwingen om het pensioensysteem en de gezondheidszorg te herstructureren. In het midden van de jaren zestig werd verondersteld dat elke vijfenzestigplusser door 9,1 arbeidskrachten zou worden ondersteund. Over vijfenveertig jaar zal dat cijfer echter terugvallen tot 1,2 arbeidskrachten. Tevens blijkt dat de Japanse bevolking zich steeds meer rond de grote metropolen concentreert. In zeven van de zevenenveertig Japanse prefecturen – Tokio, Saitama, Chiba, Kanagawa, Aichi, Fukuoka en Okinawa – werd een bevolkingsgroei gemeld. (mah)