Het nieuwe kabinet van Japan: een stap terug voor de vertegenwoordiging van vrouwen


Key takeaways

  • Slechts twee vrouwen zijn benoemd in het nieuwe 20-koppige kabinet van Japan, een daling ten opzichte van de vijf die eerder in functie waren.
  • De stap is bekritiseerd als een “stap terug” in het bereiken van gendergelijkheid in de politiek.
  • Ondanks eerdere successen blijft Japan nog steeds achter bij de vrouwelijke vertegenwoordiging in andere G7-landen.

Het nieuwe kabinet van Japan is bekritiseerd vanwege het gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging. Van de 20 posities zijn er slechts twee toegekend aan vrouwen, een daling ten opzichte van de vijf vrouwen in het vorige kabinet. Deze stap wordt een “stap terug” genoemd door mensenrechtenorganisaties die wijzen op de achterstand van Japan in het bereiken van gendergelijkheid in de politiek.

De nieuwe premier, Shigeru Ishiba, benoemde Junko Mihara om toezicht te houden op het kinderbeleid en Toshiko Abe om het onderwijs te leiden. Dit staat in contrast met het vorige kabinet onder leiding van Fumio Kishida, waarin een kwart van de leden vrouw was, inclusief een recordaantal vrouwelijke ministers op sleutelposities zoals buitenlandse zaken.

Japans strijd om gelijkheid tussen mannen en vrouwen gaat door

Ondanks dit succes in het verleden blijft Japan nog steeds ver achter bij de vrouwelijke vertegenwoordiging in andere G7-landen. Het doel van de regeringspartij om het percentage vrouwelijke wetgevers in de komende tien jaar te verhogen van 10 procent naar 30 procent, stuit op scepsis vanwege de huidige samenstelling van het kabinet. Experts stellen dat de daling van het aantal vrouwelijke kabinetsleden een duidelijke indicatie is van de voortdurende worsteling van Japan met de emancipatie en gelijkheid van vrouwen.

De komende verkiezingen op 27 oktober zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden vanwege het effect op de vertegenwoordiging van vrouwen in de Japanse politiek. Terwijl de grootste oppositiepartij een recordaantal vrouwen in haar schaduwkabinet heeft aangekondigd, valt nog te bezien hoeveel vrouwelijke kandidaten de regeringspartij zal opstellen. Ondanks het gebrek aan vrouwen in het kabinet van Ishiba, is er hoop dat hij sociaal progressief beleid zal blijven steunen, zoals een wetsvoorstel dat getrouwde vrouwen toestaat hun meisjesnaam te behouden.

Toekomst onzekerheid voor Japanse vrouwen

Hoewel Japan op sommige gebieden vooruitgang heeft geboekt op het gebied van gendergelijkheid, loopt het nog steeds achter op zijn G7-tegenhangers. De recente benoeming van slechts twee vrouwelijke leden in het kabinet benadrukt de uitdagingen die er nog zijn om echte gendergelijkheid in de Japanse politiek te bereiken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.