Japan woest om test Noord-Korea met vermeende langeafstandsraket

De Japanse premier Fumio Kishida noemt het “absoluut onaanvaardbaar” dat een Noord-Koreaanse raket, mogelijk een intercontinentale ballistische raket (ICBM), in Japanse wateren terechtgekomen zou zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Noord-Korea wil zijn militaire spierkracht etaleren nadat de Verenigde Staten hun alliantie met de bondgenoten Zuid-Korea en Japan herbevestigden. Daardoor lopen de spanningen in de regio weer op.

In het nieuws: Volgens Zuid-Korea en Japan heeft Noord-Korea vrijdag rond 2 uur Belgische tijd een raket gelanceerd die in de Japanse economische zone (EEZ), de territoriale wateren van Japan, terechtgekomen is.

De details:

  • De raket werd volgens het Japanse leger vanaf de westkust van het Koreaanse schiereiland in oostelijke richting afgevuurd.
  • Wat onrust baart, is dat het mogelijk gaat om een raket van het ICBM-type, dat zeer lange afstanden kan afleggen en kernkoppen met zich mee kan dragen.
  • Het zou om de tweede Noord-Koreaanse raketoefening in twee dagen gaan, waarbij het de eerste keer wellicht om een korteafstandsraket ging.

De reactie:

  • De Japanse premier Fumio Kishida reageerde meteen vanop een regionale economische top in Thailand: “Wij hebben uiteraard een krachtig protest ingediend tegen Noord-Korea, dat zijn provocaties met een ongekende frequentie heeft herhaald.”
  • “Op basis van onze berekeningen die rekening houden met de baan, zou de ballistische raket een bereik van 15.000 km kunnen hebben gehad, afhankelijk van het gewicht van de kernkop, en als dat het geval is, betekent dit dat het Amerikaanse vasteland binnen zijn bereik lag”, verklaarde de Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada bij de BBC.

Het bredere verhaal: De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un lijkt te reageren op de militaire oefeningen van de Verenigde Staten in de regio. De Amerikaanse president Joe Biden pleegde eerder deze maand in de marge van de ASEAN-top nog “trilateraal” overleg met Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol over intensere militaire samenwerking en gezamenlijke frontvorming tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.