Japan wil zes keer meer waterstof als stroomopwekking tegen 2040

Japan wil zes keer meer waterstof als stroomopwekking tegen 2040
Japans premier Fumio Kishida -T. Narayan/ Getty Images

Om het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren, investeert Japan de komende 15 jaar 113 miljard dollar in waterstof.

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijd wordt ingezet op een groene, duurzame transitie en wil men de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. Daarvoor zetten staten in op het ontwikkelen en investeren van hernieuwbare energiebronnen. Waterstof heeft zo goed als geen CO2-uitstoot en het is een van de meest veelbelovende alternatieven.

In het nieuws: Japan wil tegen 2050 een netto-nuluitstoot behalen. Waterstof moet een van de steunpilaren worden om de klimaatdoelstellingen te behalen.

  • De Japanse premier Fumio Kishida rekent op 113 miljard dollar dat de komende vijftien jaar geïnvesteerd zou worden in zowel de publieke als private sector. Dat schrijft The Japan Times.
    • Er zijn ook plannen om waterstofstroomopwekking te commercialiseren tegen 2030.
  • Dat zou moeten leiden tot een zesvoud van de huidige toevoer van waterstof. In 2040 zou er zo 12 miljoen ton aan waterstof moeten beschikbaar zijn.
    • Waterstof moet onderdeel uitmaken van een gediversifieerd pakket aan hernieuwbare energiebronnen om een continue energiebevoorrading te verzekeren.
  • Kishida zei dat zijn regering gretig wil inzetten op een versnelde uitbouw van internationale toeleveringsketens die meer waterstof voorzien. Hij wil daarvoor samenwerken met Australië, alsook met andere Midden-Oosterse en Aziatische landen.
    • Vorige maand kondigde Japan nog de lancering aan van een nieuwe aanvoerketen voor waterstof met Australië.

De Aziatische eilandnatie is de derde grootste economie ter wereld en staat voor een helse uitdaging om met zijn uitgebreide economie een netto-nuluitstoot te bereiken.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.