Japan verlengt nationale noodtoestand met oog op Olympische Spelen

De Japanse regering blijft vastberaden om het coronavirus in eigen land klein te krijgen voor de zomer. Een verlengde noodtoestand moet ervoor zorgen dat de Spelen toch zullen doorgaan.

Premier Yoshihide Suga kondigde vandaag verlengde maatregelen aan voor tien Japanse regio’s waaronder Tokio en Osaka. De nationale noodtoestand werd uitgeroepen op 8 januari en een week later meteen al eens verlengd. Sindsdien werden er in het land zo’n 87.000 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld.

De Japanse overheid wil koste wat kost de verspreiding van het virus voor de zomer onder controle krijgen. Het land is al maanden in de weer om gastheer te spelen voor de Olympische Spelen. Die zullen normaal gezien in Tokio doorgaan van 23 juli tot 8 augustus.

Maar één regio kan terug ademhalen

Toen Japan de noodtoestand in januari verlengde, gingen er 11 van de 47 Japanse prefecturen grotendeels achter slot en grendel. Telewerken was vanaf dan verplicht en de horeca moest tegen 8 uur ‘s avonds de deuren sluiten. Het beoefenen van sport en andere outdooractiviteiten werd deels verboden.

Twee weken later kan de Japanse regio maar één prefectuur uit de noodtoestand halen. Het gaat over de prefectuur Toshigi. Daar viel het aantal besmettingen per 100.000 inwoners onder de grens die door de Japanse gezondheidsexperts als gevaarlijk wordt beschouwd. Er wonen zo’n 2 miljoen mensen in de provincie met Utsunomiya als hoofdplaats.

Tokio is centrum van besmettingen

Een derde van alle besmettingen in Japan vinden op dit moment plaats rond de hoofdstad Tokio. Deze week werden er daar wel voor het eerst minder dan 500 gevallen per dag gerapporteerd. Het is al een maand geleden dat die cijfers daalden. Experts vrezen wel dat de strenge winter in Japan het aantal gevallen opnieuw zal laten stijgen.

Deze week zijn er 1.792 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld. Er zijn ook 72 mensen aan overleden. In totaal zijn er in Japan al 5.800 mensen overleden aan het virus en zo’n 392.000 mensen besmet geraakt. Op dit moment zijn er 50.000 Japanners die medische bijstand nodig hebben door het virus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20