Door een tekort aan chips ziet het Japanse bedrijf Toyota Motors zich genoodzaakt om in Japan een limiet in te stellen op bestellingen voor zijn luxewagens.
Nieuw slachtoffer van chiptekort: productie luxewagens Lexus op lange baan geschoven

Waarom is dit belangrijk?
Toyota Motors is ’s werelds grootste autofabrikant, maar heeft nood aan meer chips om voldoende te kunnen produceren. Het is ook de grootste Japanse handelsonderneming en belastingbetaler. De Japanse economie, de op twee na grootste ter wereld, zit al enkele jaren in het slop en kan een ondermaats presterende Toyota Motors missen als kiespijn.In het nieuws: Het tekort aan semiconductoren zal waarschijnlijk ook nog in 2023 aanhouden, waardoor Toyota’s luxemerk Lexus de klappen incasseert.
- Volgens Nikkei Asia zal het bedrijf een systeem opzetten om informatie over leverdata te delen met elke autohandelaar. Dit moet ervoor zorgen dat er een gestage hoeveelheid aan bestellingen binnenkomt waaraan Toyota Motors kan voldoen. De autohandelaars en Toyota Motors kunnen zich zo op elkaar afstellen terwijl de productietoevoer weer op punt wordt gebracht.
- Momenteel zijn er in Japan al uitzonderlijk lange wachttijden voor een Lexus. Deze zouden voor sommige modellen variëren van een jaar voor de Lexus NX tot zelfs 4 jaar voor een Lexus LX.
- De productie van andere Toyotawagens ondervindt minder hinder door het chiptekort, waardoor het aanbod niet in het gedrang komt. Het bedrijf mikt op een verkoop van 10,6 miljoen wagens in 2023.
Toch geen chiptekort?
Zoom in: Het tekort aan halfgeleiders begon tijdens de coronapandemie toen consumenten die thuis zaten veel elektronische apparatuur zoals smartphones aankochten. Deze sector slokte bijgevolg een grote hap uit het globale aanbod van halfgeleiders, waardoor autofabrikanten hier plots minder de hand op konden leggen.
- Vorig najaar daalde de vraag naar elektronische apparatuur, zodat er weer meer chips op de markt beschikbaar kwamen. De problemen met de toeleveringsketens raken echter moeilijk opgelost.
- Dat komt omdat autofabrikanten nog een analoge variant van de halfgeleiders gebruiken, terwijl dit niet meer het merendeel van de halfgeleiders uitmaakt. Chipproducenten anticiperen op de toenemende vraag van modernere semiconductoren, zoals voor in elektrische voertuigen. Deze chipsfabrikanten proberen overigens ook uit te breiden, maar kunnen de wereldwijde vraag amper bijhouden.
(as)