Key takeaways
- Het geboortecijfer van Japan bereikte een laagterecord van 720.988 baby’s in 2024.
- Het aantal sterfgevallen overtrof het aantal pasgeborenen met een ratio van meer dan twee op één.
- Het geboortecijfer van Zuid-Korea steeg voor het eerst in negen jaar na de invoering van nieuw beleid.
In 2024 kende Japan een historisch laag geboortecijfer van 720.988 baby’s. Dat is het negende opeenvolgende jaar dat dat aantal afneemt. Het gaat hier om een daling van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor, ondanks de overheidsinitiatieven die in 2023 werden geïmplementeerd om de vruchtbaarheidscijfers op te krikken.
Tegelijkertijd bereikte het aantal sterfgevallen een recordhoogte van 1,62 miljoen, wat resulteert in een verhouding van meer dan twee sterfgevallen voor elke pasgeborene. Deze grimmige statistieken schetsen een verontrustend beeld van de snel vergrijzende en krimpende bevolking van Japan. Terwijl het geboortecijfer in het naburige Zuid-Korea voor het eerst in negen jaar steeg na een nieuw beleid dat huwelijken en het krijgen van kinderen aanmoedigt, moet deze trend zich in Japan nog manifesteren.
Daling huwelijken beïnvloedt geboortecijfer in Japan
Econoom Takumi Fujinami van het Japan Research Institute schrijft het dalende geboortecijfer van Japan toe aan een daling van het aantal huwelijken. Hoewel het aantal huwelijken in 2024 licht steeg met 2,2 procent tot 499.999, na aanzienlijke dalingen in voorgaande jaren, kan het effect van deze dalingen aanhouden tot in 2025.
In tegenstelling tot westerse landen heeft Japan een relatief laag geboortecijfer buiten het huwelijk, wat wijst op een sterk verband tussen huwelijkse staat en bevalling. Het vruchtbaarheidscijfer van Zuid-Korea steeg van 0,72 in 2023 naar 0,75 in 2024, wat hoop geeft dat de demografische crisis in het land een keerpunt bereikt. Het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer van Japan staat vanaf 2023 op 1,2 baby’s per vrouw.
Werkgelegenheid als sleutel tot lagere geboortecijfers
Hoewel het nog te vroeg is om zinvolle vergelijkingen tussen de twee landen te maken, benadrukt Fujinami dat het voor beide landen belangrijk is om de kansen op werk te verbeteren en de verschillen tussen mannen en vrouwen aan te pakken om jonge mensen aan te moedigen om te trouwen en kinderen te krijgen. Experts geloven dat het recente succes van Zuid-Korea te danken is aan de toegenomen overheidssteun op gebieden zoals de balans tussen werk en gezin, kinderopvang, huisvesting en een campagne die bedrijven aanmoedigt om het ouderschap onder hun werknemers te promoten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!