“Nu of nooit om geboortecijfers omhoog te krijgen”, verklaart Japans premier Kishida

De Japanse premier Fumio Kishida verklaarde dat hij dringend stappen wil zetten om de dalende geboortecijfers een halt toe te roepen. Voor het eerst waren er op een jaar tijd minder dan 800.000 pasgeborenen.

Waarom is dit belangrijk?

Japan is de op twee na grootste economie ter wereld. Met een krimpende bevolking komt ook de productiviteit en dus de welvaart van het land in het gedrang. Veel landen rekenen op de Japanse export voor producten zoals elektronica.

De essentie: Japan worstelt al even om zijn samenleving draaiende te houden met een vergrijzende bevolking. In het verleden lanceerde de regering al diverse maatregelen om de bevolkingsafname het hoofd te bieden. Zo ligt de pensioenleeftijd in Japan al enkele jaren op 67 en worden gepensioneerden aangemoedigd om langer aan het werk te blijven. Ook zet Japan sterk in op automatisatie om een tekort aan arbeidskrachten op te vangen.

  • Volgens officiële schattingen zouden er in 2022 minder dan 800.000 kinderen geboren zijn. Dat cijfer verwachtte de regering pas binnen 8 jaar. De Japanse bevolking krimpt al 14 jaar op rij. Er wordt verwacht dat het inwonersaantal van 125 miljoen zal dalen tot 86,7 miljoen tegen 2060.
  • Premier Fumio Kishida vindt daarom dat het probleem snel aangepakt moet worden om de trend te keren. “Onze natie bevindt zich op een kritiek punt wil het nog in de toekomst alle maatschappelijke functies kunnen uitvoeren. Het is nu of nooit voor het beleid inzake geboortes en opvoeding – een kwestie die simpelweg niet langer kan wachten”, stelde de premier.
  • De gemiddelde leeftijd in Japan bedraagt momenteel 49 jaar. Enkel de stadstaat Monaco kent een oudere gemiddelde leeftijd. Japan is trouwens ook het derde duurste land ter wereld om een kind op te voeden, vlak na China en Zuid-Korea.

Kindvriendelijke maatregelen

De plannen: Volgens The Japan Times zou Kishida nu het beschikbare budget voor kindvriendelijke maatregelen willen verdubbelen. Daarnaast wil hij ook tegen april een nieuw agentschap op poten zetten dat zich op de problematiek moet focussen.

  • Enkele andere voorstellen die op tafel liggen, zijn die van een uitbreiding van de openbare kinderopvang en een hervorming van de arbeidstijden zodat er een betere werk-privébalans ontstaat.
  • Tegenwoordig krijgt een gezin een maandelijkse toeslag voor kinderopvang van 15.000 yen per kind, omgerekend ongeveer 105 euro, tot ze een leeftijd van 3 jaar bereikt. Daarna daalt dat bedrag tot 10.000 yen (70 euro) tot het kind de middelbare schoolopleiding afrondt. Een mogelijke nieuwe maatregel zou inhouden dat de leeftijden worden opgetrokken of dat er bijkomende steun komt voor families met veel kinderen.
  • Vorige week kondigde het stadsbestuur van Tokyo al aan om de kinderopvang van een tweede kindje gratis te maken tot die twee jaar wordt. De maatregel zou geen rekening houden met het inkomen van de ouders. Daarnaast zou de hoofdstad vanaf volgend jaar maandelijks 5.000 yen (35 euro) aanbieden per kind tot ze achttien jaar worden.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.