Japan maakt economische comeback: “Warren Buffett had dat vroeg door”

Zowel de macro- als de beurscijfers van Japan wijzen op een groeiversnelling van de op twee na grootste economie ter wereld. Het land heeft eindelijk het deflatiespook kunnen verdrijven, zo merkt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België op.


Luister hier naar Erik Joly over de Japanse economie:


In het nieuws: De Japanse beursindex Nikkei 225 klom vorige week voor het eerst sinds september 2021 weer boven de 30.000 punten en sommige indicatoren zien de grootste groei van de economische activiteit in Japan sinds oktober 2013. Kortom: het gaat het Land van de Rijzende Zon voor de wind.

De analyse: Erik Joly, de hoofdeconoom van ABN Amro België, ziet verscheidene verklaringen.

  • “Gedurende vele jaren was er een deflatie in Japan, wat betekent dat de consumenten toekomstige aankopen uitstellen omdat ze denken dat die straks goedkoper zijn. Wel, die periode is voorbij. Vandaag zien we een inflatie tussen 3 en 4 procent, wat een succes is naar Japanse normen.”
  • “Daarnaast is het ook een feit dat Japan als één van de laatste economieën uit de coronacrisis is gekomen, waardoor er een inhaaleffect is.”
  • “De vrij gunstige evolutie van de van de yen ten opzichte van de dollar speelt ook mee. De yen is relatief zwak, wat zeer goed nieuws is voor de export. Denk aan technologische ondernemingen of de automobielsector.”
  • Nog een stuwend element zijn de geopolitieke spanningen tussen de VS en China. “We zien dat Amerikaanse bedrijven voor hun investeringen in Azië uitwijken naar Japan.”

Het Buffett-effect. “Misschien niet onaardig om te weten, is dat meester-belegger Warren Buffett al een tijdje terug zijn zinnen gezet heeft op de Japanse beurs”, vertelt Joly. “En ja, als Buffett ergens in investeert, dan krijgt dat wel wat navolging. Blijkbaar zijn toch een aantal beleggers in de voetsporen getreden van Buffett in Japan.”

Meer