David Van Bodegem, expert veroudering aan de Leyden Academy, licht aan Business AM toe hoe Japanse ouderen actief blijven in de samenleving in de strijd tegen de vergrijzing.
In het nieuws: Er staat België enkele uitdagingen te wachten met de groeiende vergrijzing. Wat kunnen wij leren van Japan – het land met de meest vergrijsde samenleving?
- “Japanners zijn gezonder dan wij en leven langer. Omdat ze langer fit zijn, blijven ze ook langer aan het werk. Van de Japanners tussen de 70 en 75 jaar werkt ongeveer tien procent nog. Dat houdt mensen niet alleen fit, maar ook de kosten en lasten van de vergrijzing worden anders verdeeld”, steekt Van Bodegem van wal.
- “Ouderen in Japan hebben meer status, en dat hangt deels samen met de maatschappelijke rol dat ze nog aan het werk zijn. Ze worden ook meer gewaardeerd. Er wordt daar actief beleid op gevoerd. Senioren gaan niet naar een verzorgingshuis met een dagbestedingsprogramma, maar naar centra genaamd silver centers om te werken”, vertelt hij.
- “Japanners hebben een heel gezonde levensstijl en besteden veel aandacht aan hun dieet. Ze bewegen ook veel samen met het bedrijf of op scholen. Door die gematigde levensstijl hebben ze dus heel weinig overgewicht en amper welvaartsziektes zoals diabetes of meer hart- en vaatziekten”, licht de expert toe.
- “De ouderen blijven meedraaien in werkplaatsen waar ook veel jongeren werken en ze krijgen daar een andere rol”, deelt Van Bodegem mee. “Zo was er bijvoorbeeld een autowerkplaats waar de jongeren het zware werk deden en er ook mensen werden opgeleid waar een 75-jarige man rondliep als een soort coach. Dat zijn van die plekken waar er fysiek licht werk valt te doen. Zo was er ook ergens een vrouw van bijna honderd jaar die nog elke dag kwam schoonmaken. Zij vond het belangrijk om iets te blijven doen. Er wordt dus gekeken welk werk geschikt is voor een bejaarde”, concludeert hij.
(fjc)