Moskou heeft besloten Sakhalin-1 dan toch niet volledig in handen van een Russische entiteit te geven. Het nieuws is een opsteker voor de energievoorraad van Japan.
Moskou laat Japan aandeel in olieproject Sakhalin-1 behouden

Waarom is dit belangrijk?
Japan importeert zo’n 90 procent van zijn energie. Een deel daarvan komt uit de Russische Sakhalin-energieprojecten in de Zee van Ochotsk. Het is een van de grootste bronnen van olie buiten het Midden-Oosten. Japan overwoog even om zijn samenwerking met Moskou voor het energieproject stop te zetten door de invasie van Oekraïne.De details: Rusland wou begin november alle rechten over het project weggeven aan een nieuwe entiteit genaamd Sakhalinmorneftegaz. Het was niet duidelijk hoe groot het overblijvende aandeel van Japan zou blijven.
- In afwachting van Moskous beslissing vroeg Tokio aan Japanse bedrijven om hun aandeel in Sakhalin-1 te behouden.
- Maandag rapporteerde het Russische persbureau TASS vervolgens aan dat Japan een aandeel van 20 procent mag bezitten in de nieuwe eigenaar van de olie- en gasprojecten.
- “Het besluit is zeer belangrijk voor een stabiele energievoorziening van ons land op de middellange tot lange termijn”, laat Hirokazu Matsuno, hoofdsecretaris van het Japanse kabinet, optekenen door de Japan Times.
Ook interessant: Wie zit er precies in het project?
- Het Japanse conglomeraat dat geld pompt in Sakhalin-1 is de SODECO, ofwel de Sakhalin Oil and Gas Development Co. Daarin zitten andere groepen zoals Itochu, Marubeni en Japan Petroleum Exploration Co. De Japanse autoriteiten hebben een belang van 50 procent in deze megagroep.
- Voorheen werd Sakhalin-1 voornamelijk uitgebaat door ExxonMobil. De energiegigant trok begin dit jaar echter volledig weg uit Rusland.
- Exxon had een belang van 30 procent in het energieproject dat de Russische overheid vrij kon verdelen over lokale spelers. Er kwam vanuit Moskou ook een decreet dat de autoriteiten toeliet om buitenlandse Sakhalin-investeerders aan de deur te zetten.
(bg)