Jacht van Russische oligarch zinkt voor Italiaanse kust

Enkele dagen geleden zonk op negen zeemijl van de Zuid-Italiaanse kust het jacht My Saga. Het 40 meter lange schip maakte zaterdagavond water, de Italiaanse kustwacht redde de bemanning en bracht deze aan wal. Toen het de volgende ochtend een poging nam het schip naar de kust te slepen zonk het. My Saga is waarschijnlijk in handen van een Russische oligarch.

Zaterdag kreeg de Italiaanse kustwacht een noodmelding binnen van een schip in de golf van Squillace, een baai in de Ionische Zee aan de hak van Italië. Een jacht maakte water, en de kustwacht voer uit om vier passagiers en een matroos van boord te halen. Een dag later kwam een sleepboot om het schip naar land te slepen. Door de steeds ruiger wordende zee werd besloten de kapitein en drie resterende bemanningsleden al van boord te halen; maar goed ook, want enkele minuten later zonk de My Saga in de baai.

Veel onzekerheden

De My Saga is één van de 1.068 jachten met een grootte tussen 35 en 40 meter, en wordt geschat op een waarde van acht à tien miljoen dollar. Het schip werd ontworpen door de Britse jachtarchitect Tim Heywood Limited, dat onder meer ook het 147 meter lange A+ ontwierp. Dit superjacht is in handen van Sjeik Mansour, de vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten en eigenaar van de Abu Dhabi United Group, dat onder meer voetbalclub Manchester City in handen heeft.

Het gezonken jacht behoort echter niet toe aan de sjeik, maar wel aan de Russische oligarch Gennady Ayvazyan. Althans, dat wordt vermoed. Mogelijk bestaat er verwarring met de Life Saga, een 65 meter lang superjacht dat met 100 procent zekerheid van Ayvazyan is. Ook is niet duidelijk welke scheepswerf het schip bouwde: sommige bronnen noteren Monaco Yachting & Technologies als de bouwer van het schip; anderen hebben het over het Italiaanse Cantieri San Marco in Triëst.

Ayvazyan behoort niet tot de allerrijkste Russen: zijn fortuin wordt geschat op een 500 miljoen dollar. Dat verdiende hij als voorzitter van de raad van bestuur van Krutrade, een Russische bedrijf dat steenkool exporteert. Ook is hij belanghebbende bij Kuzbassrazrezugol, het grootste steenkoolmijnbedrijf; Krutrade is de exclusieve exporteur van steenkool gemijnd door Kuzbassrazrezugol.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20