De identificatie-applicatie itsme zag zijn aantal gebruikers in 2022 flink toenemen en boekte voor het eerst positieve resultaten. Dit moet het mogelijk maken om door te stoten naar andere markten.
In cijfers: itsme, een groot succes.
- In 2022 werden 700.000 nieuwe accounts aangemaakt, wat het totale aantal gebruikers op 6,7 miljoen brengt. Gemiddeld wordt de applicatie 47 keer per jaar per persoon gebruikt, een stijging van 35 procent ten opzichte van 2021.
- De app is nu ook beschikbaar voor 16- en 17-jarigen: 80 procent van de 16-74-jarigen gebruikt itsme.
- Ook het zetten van digitale handtekeningen heeft een grote sprong gemaakt, met 1 miljoen handtekeningen in 2022, een stijging van 135 procent.
- Het break-even punt is voor het eerst bereikt: itsme is de meest populaire verbindingsmethode voor overheidssites (belasting-op-web, etc.), en partnerschappen met de private sector nemen toe (banken, telecom, etc.): 900 bedrijven maken al gebruik van de dienst.
Ambities: itsme kijkt naar het buitenland.
- Later dit jaar zal itsme een “digitale kluis” aanbieden, waarin persoonlijke documenten zoals diploma’s en certificaten kunnen worden bewaard. Via dit systeem kunnen gebruikers documenten met derde partijen delen.
- De ambitie is ook om uit te breiden naar het buitenland. Na een doorbraak in Nederland en nu in Luxemburg wil istme een internationale oplossing bieden voor online aansluiting, met name op de eengemaakte Europese markt.
Publieke concurrentie: Ook de Belgische federale overheid wil in 2023 een eigen digitale portemonnee aanbieden.
- Vorig jaar in juni onthulde staatssecretaris Mathieu Michel (MR) van Digitalisering het idee van een digitale portemonnee, in de vorm van een downloadbare applicatie. Het leverde hem een golf van kritiek op: waarom een applicatie lanceren die concurreert met een dienst uit de privésector die heel goed werkt?
- “Het hoogste niveau van identificatie moet door de staat worden gegarandeerd. Het is een koninklijke functie”, verklaarde de staatssecretaris, die beargumenteerde dat hij onze gegevens wilde beschermen.
- Afgelopen november werd het project bevestigd en de digitale portemonnee zal in de loop van 2023 worden voorgesteld. “Het zal een keuze zijn, geen verplichting”, benadrukte Mathieu Michel, die niettemin zei “een grote fan van itsme” te zijn.
- Intussen werd ook de applicatie myID.be gelanceerd: die laat toe om op een veilige manier verbinding te maken met publieke platformen zoals Myminfin of MyPension, wat de facto het monopolie van itsme doorbrak.
(fjc)