Italië wil komaf maken met zijn beruchte bureaucratie

De Italiaanse regering heeft een nieuw pakket maatregelen voor administratieve vereenvoudiging goedgekeurd. Daarmee wil de Italiaanse premier Giuseppe Conte komaf maken met de beruchte bureaucratie waaronder het land al decennia gebukt gaat. De problemen worden zelfs als één van de grootste hinderpalen voor de Italiaanse economische groei omschreven.

De Italiaanse economie heeft van de coronacrisis zware klappen gekregen. Premier Giuseppe Conte ziet de administratieve vereenvoudiging als een instrument om het economisch herstel van de land te stimuleren.

Vreugdevuur

De nieuwe wetgeving heeft betrekking op een hele reeks sectoren. Onder worden maatregelen uitgevaardigd voor openbare aanbestedingen, de digitalisering, regels voor kapitaalverhogingen van bedrijven en de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van overheidsfunctionarissen.

Ook de vorige Italiaanse regeringen hebben pogingen ondernomen om de bureaucratie te verminderen. Tien jaar geleden haalde Roberto Calderoli, toenmalig Italiaans minister van vereenvoudiging, de nieuwsberichten met een vreugdevuur van 375.000 voorschriften die hij beweerde uit de wetboeken te hebben geschrapt.

De gewone Italiaanse burgers en bedrijven zagen echter weinig vooruitgang. In de studie Ease of Doing Business van de Wereldbank, waarin ook naar bureaucratische obstakels wordt gekeken, stond Italië dit jaar op een 58ste plaats. Het land stond daarbij ver achter de meeste andere Europese naties. Voor het tweede jaar op rij leed Italië daarbij zelfs terreinverlies.

Corruptie

Met het decreet van Conte kunnen overheidsinstanties onder meer kleinschalige werkprojecten toewijzen zonder gebruik te moeten maken van het complexe proces van openbare aanbestedingen. Projecten met investeringen tot 5,2 miljoen euro kunnen eveneens op een administratieve versoepeling rekenen.

Tevens is voorzien dat ambtenaren minder gemakkelijk vervolgd kunnen worden voor projecten waarvoor ze een toelating hebben gegeven. ‘Uit angst om in aanvaring te komen met het gerecht, geven vele Italiaanse ambtenaren er vaak de voorkeur aan om projecten te blokkeren in plaats van een handtekening onder een goedkeuring te zetten,’ aldus het persbureau Reuters.

De wijzigingen zijn in eerste instantie uitsluitend geldig voor een periode van twaalf maanden. Aan de nieuwe wet gingen maandenlange moeilijke onderhandelingen vooraf. Coalitiepartner MoVimento Cinque Stelle (M5S) wees daarbij op de gevaren voor mogelijke corruptie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20