Key takeaways
- Italië is van plan om het aantal werkvisa voor migranten in de zorg het komende jaar met 10.000 te verhogen.
- Het nieuwe quotum wordt toegevoegd aan de bestaande 452.000 werkvisa die zijn aangekondigd voor de periode 2023-2025.
- Strengere fraudebestrijdingsmaatregelen en beperkingen voor ngo’s die reddingswerk op zee verrichten, maken ook deel uit van het nieuwe migratiebeleidspakket.
Italië is van plan om het aantal werkvisa voor arbeidsmigranten volgend jaar met 10.000 te verhogen. Deze aankondiging maakt deel uit van een nieuw migratiebeleidspakket. Het land kampt met vergrijzing en dalende geboortecijfers, waardoor er een groot tekort is aan mensen die ouderen en gehandicapten willen verzorgen. Verschillende liefdadigheidsinstellingen, waaronder de katholieke Sant’Egidio groep, hebben gepleit voor meer immigratie van zorgverleners om dit tekort aan te vullen.
Dit extra quotum zal worden toegevoegd aan de bestaande 452.000 werkvisa die zijn aangekondigd voor de periode 2023-2025, wat neerkomt op een stijging van bijna 150 procent ten opzichte van de voorgaande drie jaar. Hoewel de regering van premier Giorgia Meloni maatregelen heeft genomen om illegale immigratie te beperken, heeft ze ook de legale routes uitgebreid als antwoord op het tekort aan arbeidskrachten.
Beperkingen voor ngo’s die redding op zee bieden en anti-fraudemaatregelen
Het nieuwe decreet bevat verdere beperkingen voor NGO’s die zich bezighouden met redding op zee. Het schrijft voor dat deze organisaties, inclusief organisaties die gebruik maken van vliegtuigen voor zoek- en reddingsoperaties, de autoriteiten onmiddellijk moeten informeren over hun bewegingen. Niet-naleving zal leiden tot sancties. Deze maatregel is een afspiegeling van de bestaande regels voor NGO boten, die boetes en aan de grond gehouden kunnen worden als de Italiaanse autoriteiten vinden dat hun reddingsacties niet goed gecoördineerd zijn met de kustwacht.
Daarnaast bevat het decreet strengere anti-fraudemaatregelen binnen het visumsysteem voor migranten. Premier Meloni heeft eerder verklaard dat het systeem is misbruikt door criminele organisaties, waaronder de maffia. Vanaf 2025 zullen aanvragen uit Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka, landen met een hoog frauderisico, strenger worden gecontroleerd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!