Italië verwerpt wetsvoorstel dat LGBTQ-haatmisdrijven bestraft

De Italiaanse Senaat heeft een wetsvoorstel verworpen dat geweld en haatzaaiende taal gericht tegen iemands seksuele geaardheid of identiteit strafbaar zou stellen. Een tegenslag voor de bescherming van burgerrechten in het land.

De Senaat keurde woensdag een motie goed om het debat over het wetsvoorstel te staken. De motie was aangevraagd door rechtse partijen, waaronder de Liga van Matteo Salvini en de Broeders van Italië van Giorgia Meloni, die aanvoerden dat het de vrijheid van meningsuiting zou beperken en traditionele rooms-katholieke gezinswaarden zou schaden. 

Het wetsvoorstel werd meer dan drie jaar geleden ingediend door Alessandro Zan, lid van de Democratische Partij. Het werd goedgekeurd door het Lagerhuis van het parlement, maar stuitte op hevig verzet van de Liga in de Senaat, waar linkse partijen een kleinere meerderheid hebben. 

Elk nieuw voorstel om LGBTQ-gerelateerde haatmisdrijven in te voeren zal nu de volledige goedkeuring moeten krijgen van het parlement – dat de Tweede Kamer en de Senaat omvat – en dat kan jaren duren

Italië scoort bij internationale vergelijkingen vaak het slechtst in West-Europa op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20