Key takeaways
- De Italiaanse regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om kernenergie met kleine modulaire reactoren nieuw leven in te blazen.
- Kleine modulaire reactoren worden als efficiënter en kosteneffectiever beschouwd in vergelijking met traditionele grootschalige reactoren.
- Italië streeft ernaar om de plannen en wetgeving die een terugkeer naar kernenergie mogelijk maken tegen het einde van 2027 af te ronden.
De Italiaanse regering heeft onlangs een belangrijke stap gezet om de kernenergie-industrie nieuw leven in te blazen. De goedkeuring op vrijdag van een voorstel om te beginnen met het opstellen van wetgeving maakt de weg vrij voor de terugkeer van Italië naar de opwekking van kernenergie na meer dan vier decennia. Deze beslissing komt na twee referenda, één in 1987 na de ramp in Tsjernobyl en één in 2011, die beide resulteerden in de afwijzing van kernenergie door de Italiaanse kiezers.
Heropleving kernenergie
De huidige regering onder leiding van premier Giorgia Meloni kondigde vorig jaar echter aan kernenergie opnieuw te willen introduceren met behulp van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Deze verschuiving maakt deel uit van een bredere strategie om de industrie koolstofvrij te maken en de energietoekomst van het land veilig te stellen.
Voordelen van kleine modulaire reactoren
SMR’s worden als efficiënter en kosteneffectiever beschouwd in vergelijking met traditionele grootschalige reactoren. Door hun kleinere formaat kunnen ze worden geïnstalleerd op locaties die ongeschikt zijn voor grotere reactoren, wat meer flexibiliteit biedt. Bovendien kunnen ze rekenen op snellere bouwtijden en lagere kosten, met de mogelijkheid om stapsgewijs gebouwd te worden om aan veranderende energiebehoeften te voldoen.
Kernenergie integreren in bredere energietransitie
De Italiaanse regering streeft ernaar om de plannen en wetgeving die een terugkeer naar kernenergie mogelijk maken tegen eind 2027 af te ronden. Minister van Energiezekerheid Gilberto Pichetto Fratin verklaarde dat deze stap een aanvulling zal zijn op hernieuwbare energiebronnen en zal bijdragen aan zowel de decarbonisatiedoelstellingen als volledige energiezekerheid voor het land. Hij gaf ook aan dat Italië lopende besprekingen heeft met internationale bedrijven zoals Westinghouse uit de Verenigde Staten en EDF uit Frankrijk over mogelijke partnerschappen voor de bouw van geavanceerde kernreactoren in Italië.
Pichetto onderstreept het belang van internationale samenwerking voor zulke grote investeringen in kernenergie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!