Italië krijgt binnenkort referendum over legalisering van cannabis

Voorstanders van het legaliseren van cannabis hebben in Italië op amper één week tijd de vereiste 500.000 handtekeningen verzameld om een referendum te kunnen organiseren over dat onderwerp. Italianen zullen zich dus meer dan waarschijnlijk begin volgend jaar kunnen uitspreken over het legaliseren van de teelt van wiet voor persoonlijk gebruik en het versoepelen van sancties op andere cannabisgerelateerde misdrijven.

Italië staat sinds kort een stap dichter bij de legalisering van cannabisgebruik. Voorstanders daarvan zijn er namelijk in geslaagd om op amper zeven dagen tijd een half miljoen handtekeningen te verzamelen waardoor er meer dan waarschijnlijk een referendum zal georganiseerd worden over de kwestie. Dat de petitie zo snel zijn doel haalde, danken de initiatiefnemers onder andere aan een nieuwe wet in Italië die het sinds juni van dit jaar mogelijk maakt om ook online handtekeningen te verzamelen.

“Wens voor verandering”

Toch overtreft het succes van hun actie ook hun eigen verwachtingen. “Dit is een buitengewoon resultaat, maar het is niet verrassend. De snelheid van de steun toont de wens voor verandering”, zei het organiserend comité van het referendum, dat bestaat uit een verschillende pro-wiet belangengroepen, aan Reuters. Zij blijven echter wel oproepen aan iedereen die nog niet getekend heeft om dat nog te doen voor de deadline van 30 september. Zo willen ze voorkomen dat hun referendumaanvraag afgewezen wordt omdat er te veel handtekeningen ongeldig worden verklaard.

Na die deadline gaat het voorstel eerst naar het Hooggerechtshof van Cassatie, dat het verzoekschrift moet goedkeuren en doorsturen naar het Grondwettelijk Hof. Zij moeten vervolgens bepalen of het al dan niet grondwettelijk is. Als het initiatief dat allemaal overleeft, zal de Italiaanse president een datum vastleggen waarop het referendum georganiseerd zal worden. Volgens de initiatiefnemers zal dat normaal gezien in de eerste helft van 2022 zijn.

Onduidelijke wetgeving

De wetgeving rond cannabis in Italië is de voorbije jaren al enigszins versoepeld, maar de belangrijkste politieke partijen in de regering van nationale eenheid van Mario Draghi zijn verdeeld over de kwestie. Daardoor is er onduidelijkheid over de huidige wetgeving. Met het referendum hopen de voorstanders van de legalisering van cannabis daar verandering in te brengen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20