Key takeaways
- Duizenden werknemers in de publieke sector zijn in Italië de straat op gegaan om te protesteren tegen ontoereikende loonsverhogingen en stijgende kosten voor levensonderhoud.
- De vakbonden beweren dat de voorgestelde verhogingen niet genoeg doen aan de erosie van de koopkracht van ambtenaren in de afgelopen drie jaar als gevolg van de aanhoudende inflatie.
- De gevolgen van de staking waren wijdverspreid, met dienstonderbrekingen in scholen, ziekenhuizen en lokale transportsystemen.
De publieke sector protesteert tegen voorgestelde begroting
Werknemers in de publieke sector in heel Italië gingen vrijdag de straat op om te protesteren tegen de voorgestelde begroting van de regering. Duizenden verpleegkundigen, leraren en andere werknemers van essentiële diensten namen deel aan een nationale algemene staking georganiseerd door vakbonden. Er werd op 43 locaties gedemonstreerd en de demonstranten uitten hun ongenoegen over de ontoereikende loonsverhogingen die de stijgende kosten van levensonderhoud niet compenseren.
De zorgen van de vakbonden
De vakbonden beweren dat de voorgestelde verhogingen niet voldoende de erosie van de koopkracht aanpakken die ambtenaren de afgelopen drie jaar hebben ervaren als gevolg van de aanhoudende inflatie. Ze beweren dat deze salarisverschillen de uitdagingen voor de Italiaanse overheidsdiensten, die al kampen met personeelstekorten en onderfinanciering, nog groter maken. De CGIL en UIL, twee grote Italiaanse vakbonden, voerden de acht uur durende staking tegen het begrotingsplan van premier Georgia Meloni aan. Minister van Transport Matteo Salvini greep echter in om de staking in de transportsector te beperken tot vier uur, omdat de openbare diensten zo min mogelijk verstoord moesten worden.
Impact van de staking op openbare diensten
De gevolgen van de staking waren wijdverspreid: ITA Airlines annuleerde talrijke binnenlandse en internationale vluchten, scholen en ziekenhuizen ondervonden verstoringen en lokale transportsystemen hadden te kampen met aanzienlijke vertragingen. Dit was de eerste algemene staking sinds november 2022 en de vakbonden kregen te maken met mogelijke sancties voor het betrekken van de sectoren gezondheidszorg en justitie, die onlangs stakingen hadden gehouden. De Italiaanse spoorwegen waren vrijgesteld van de stakingsactie.
De situatie in de Italiaanse gezondheidszorg
Het protest benadrukte de erbarmelijke situatie binnen de Italiaanse gezondheidszorg. Personeelstekorten zijn een aanhoudend probleem, waardoor ziekenhuizen genoodzaakt zijn om verpleegkundigen uit het buitenland te halen. Vooral de zuidelijke regio’s hebben moeite om adequate zorg te bieden vanwege beperkte middelen en personeelsproblemen. De demonstranten benadrukten de noodzaak van concurrerende salarissen om gekwalificeerde gezondheidswerkers aan te trekken en te behouden.
Gevolgen van stijgende kosten
De stijgende kosten van essentiële goederen blijven de Italiaanse huishoudens belasten. Ondanks tekenen van afnemende inflatie meldde een consumentenbeschermingsgroep dat de boodschappenrekeningen voor een gezin van vier in 2024 met 238 euro zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft veel gezinnen gedwongen om te bezuinigen. Hoewel de aanvangssalarissen in Italië vergelijkbaar zijn met andere Europese landen, blijven de salarisverhogingen vaak achter bij de inflatie, wat bijdraagt aan een dalende koopkracht.
De mening van deskundigen
Experts suggereren dat protesten zoals deze meestal meer invloed hebben als ze gericht zijn tegen centrum-linkse regeringen, die bekend staan om hun pro-vakbond houding, in plaats van conservatieve regeringen zoals de rechtse regering van Meloni.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!