Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Italië gebruikt Maleisië als private vuilnisbelt

Logo Business AM
Klimaat

19/02/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

Isopix

Volgens milieurechtenorganisatie Greenpeace dumpen Italiaanse bedrijven grote hoeveelheden afval in Maleisië. Dat is tegen de regels van de Europese Unie.

In het rapport van Greenpeace staat te lezen dat Italiaanse bedrijven in de eerste negen maanden van 2019 al zeker 1.300 ton aan illegaal afval gedumpt hebben in Maleisië.

Afvalexport

Italië is de zesde grootste exporteur van plasticafval naar Maleisië in 2019. Dat plasticafval gaat niet altijd naar bedrijven die er ecologisch bewust mee omspringen, integendeel. Het plastic duikt op in allerlei schimmige fabrieken, maar ook in achtertuinen waardoor de hele omgeving verziekt raakt.

De Europese Unie stelt dat de lidstaten enkel recycleerbaar materiaal naar niet-EU-landen mogen sturen als ze zeker zijn dat dat verwerkt zal worden volgens de standaarden van de EU.

Greenpeace heeft, via gelekte documenten, ontdekt dat 43 van de 65 verstuurde containers met afval naar bedrijven gingen die daar geen bevoegdheid voor hebben. Dat wil zeggen dat ze niet de technologische knowhow hebben om op een goede manier met afval om te gaan.

Gezondheidseffecten

Een undercoveroperatie van Greenpeace toonde ook aan dat het afval in Port Klang, een Maleisische stad, afkomstig is uit Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Volgens Greenpeace zaten er in het afval gevaarlijke chemicaliën, zoals zware metalen en benzopyreen. Dat is ook gevaarlijk voor de lokale bevolking.

In de omgeving van Sungai, nog een stad waar Greenpeace informatie over verzamelde, is het aantal longinfecties met 30 procent gestegen. Net in die regio wordt er ook massaal afval gedumpt.

De Italiaanse minister van Milieu Sergio Costa, heeft opgeroepen om een onderzoek te starten. ‘We moeten de strijd tegen wegwerpplastic opvoeren en naar een circulaire economie gaan die gebaseerd is op recyclage, hergebruik en regeneratie.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton