Italië daagt Malta uit en sluit zijn havens voor hulporganisaties

In Italië heeft minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) aan Malta gevraagd om de 629 vluchtelingen op te nemen die zich op het schip ‘Aquarius’ van de NGO SOS Méditerranée bevinden. Salvini weigert het schip de toegang tot Italië.

Salvini vervult daarmee een verkiezingsbelofte van de uiterst-rechtse Lega. Hij wil ‘met harde hand’ de immigratie aanpakken en vooral protesteren tegen het gedrag van een reeks landen, zoals Malta, die weigeren immigranten op te nemen.

Het is niet de eerste keer dat Italië weigert immigranten op te nemen. Ook de Spaanse ‘Open Arms’ dwaalde dagenlang op zee vooraleer het schip na tussenkomst van Spanje in een Italiaanse haven kon aanleggen. 

Vorige week nog weigerden de Maltese autoriteiten de toegang tot het eiland aan de Duitse NGO Sea Watch. Vier dagen later kon het schip met 232 immigranten uiteindelijk in de haven van Reggio Calabria in het zuiden van Italië aanleggen.

Maar Salvini heeft beloofd aan die gastvrijheid een einde te maken en lijkt die belofte nu na te komen. 

“Italië kan die gigantische uitdaging niet langer alleen aan”

In een communiqué dat Salvini samen met zijn collega Danilo Toninelli, de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport, opstelde, staat te lezen dat de Italiaanse kustwacht al verschillende keren aan Malta heeft gevraagd zijn verantwoordelijkheden op te nemen. “Dat land kan niet langer de andere kant opkijken wanneer internationale verdragen moeten worden nageleefd waar het de redding van mensenlevens en de samenwerking tussen de verschillende EU-landen betreft. Italië kan die gigantische uitdaging niet langer alleen aan,” staat er te lezen.

Het Maltese ministerie van Binnenlandse Zaken weigert elke opvang ‘omdat de immigranten werden opgepikt in Libische wateren, waar de Italiaanse reddingsdiensten actief zijn en de reddingsactie werd gecoördineerd vanuit het coördinatiecentrum in Rome, waar Malta geen competentie heeft.’

“Alle Europese landen denken dus aan hun eigen belangen”

Op Facebook sloeg Salvini een veel hardere toon aan: “Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensenhandel en NEE tegen illegale immigranten.” 

“Ik wil een vredig leven garanderen voor deze mensen in Afrika en voor onze kinderen in Italië. We sluiten de poorten”, aldus Salvini.

Verder schrijft de minister:

“In de Middellandse Zee bestaan varen boten onder de vlag van Nederlands, Spanje, Groot-Brittannië en Gibraltar. Duitse en Spaanse NGO’s zijn actief en Malta neemt niemand op. Frankrijk stuurt de vluchtelingen aan de grens weg, terwijl Spanje zijn grenzen met wapens verdedigt. Alle Europese landen denken dus aan hun eigen belangen.”

De Aquarius (op de foto boven op een archief-foto) bevindt zich ondertussen op 63 km van Italië en 48 km van Malta. Het schip wacht op een bericht van de Maltese en Italiaanse SAR, die reddingsoperaties op zee coördineren.

Aan boord bevinden zich 629 immigranten, waaronder 123 onvergezelde jongeren en 11 kinderen.

‘Aquarius’ is welkom in Napels, Palermo en Barcelona

De burgemeesters van Palermo en Napels hebben Salvini al uitgedaagd door te zeggen dat ze de boot wel zullen laten aanmeren.

Ook de burgemeester van Barcelona wil de vluchtelingen opnemen.

Meer