Meer Italianen zoeken geen werk dan wel

De Italiaanse centrale bank bracht deze week een lijst met economische problemen uit. Opvallend is het aantal Italianen die werk verzuimen.

Het aantal mensen die met opzet niet actief zijn op de arbeidsmarkt is opvallend hoog in Italië. Spanje en Italië bengelen helemaal onderaan in de eurozone als het gaat om arbeidsverzuim. Ignazio Visco, de gouverneur van de Italiaanse centrale bank, klaagde het jammerlijke fenomeen deze week aan in een lijst met problemen voor de economie van het land. Het probleem is het meest wijdverbreid in het zuidelijke deel van het land, waar Visco vandaan komt.

De cijfers die Visco voorlegt, zijn niet mals. 2,62 miljoen Italianen zouden rijp zijn voor tewerkstelling maar niet actief op zoek zijn naar werk. Dit cijfer ligt hoger dan het werkelijke aantal werkzoekenden in het land. Bovendien zijn er nog 872.000 deeltijdwerkers die meer uren zouden willen werken en 90.000 Italianen die wel een baan willen maar niet meteen beschikbaar zijn. Dit berekende Bloomberg en Eurostat.

Mentaliteitsprobleem

“Het maakt me echt verdrietig om deze cijfers te zien”, reageert Andrea Prencipe, hoogleraar innovatiemanagement aan de Luiss University in Rome. Volgens Prencipe hebben de Italianen duidelijk een probleem met hun collectieve mentaliteit. “Dit wijst op een probleem dat verder gaat dan de gebruikelijke kwesties van het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod, en vaardigheden”, meent de geleerde.

De oorzaak van het probleem zou bij de Italiaanse scholen liggen. “De lage arbeidsparticipatie is nauw verbonden met het opleidingsniveau”, denken Visco en heel wat experten in Italië. “We hebben een laaggeschoolde beroepsbevolking. Dit heeft een grote invloed op onze groeivooruitzichten”, zegt Maria Cecilia Guerra, ondersecretaris van het Ministerie van Financiën.

Europese arbeidsknoop kan onze demografie nekken

Geld naar het probleem gooien, zou niet baten, denkt Prencipe. Nochtans voorziet het EU-herstelfonds 200 miljard euro om de Italiaanse economie nieuw leven in te blazen, onder andere met op vaardigheden gerichte opleidingsprogramma’s. Volgens Prencipe hebben jonge Italianen nood aan opleiding die hen sneller inzetbaar maakt in een tijd waarin de werkgelegenheidseisen sneller evolueren en de levensduur langer wordt.

De Europese arbeidsknoop oplossen is een van de vele problemen die de regio het hoofd moet bieden om zijn demografische achteruitgang te verzachten. Indien de EU hier niet in slaagt, lopen we het risico om geen mensen meer over te hebben, waarschuwt Tesla-CEO Elon Musk.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.