Italiaanse luxemerken onder vuur: arbeidsuitbuiting en transparantie aan de kaak


Key takeaways

  • Migrantenarbeiders uit de Italiaanse regio Toscane protesteerden bij de flagship store van Montblanc in Genève en beschuldigden het merk ervan een contract met Z Production te hebben opgezegd vanwege de stijgende kosten.
  • Het protest volgde op beschuldigingen dat Z Production arbeiders had uitgebuit door lange werkdagen en onvoldoende loon te eisen voordat in 2022 verbeterde arbeidsomstandigheden werden geïmplementeerd.
  • Een gerechtelijk document uit Milaan onthulde een vergelijkbaar patroon van uitbuiting bij een aannemer van Dior, waarbij aannemers als “schillen” werken en werk uitbesteden aan werkplaatsen met laks toezicht en slechte arbeidsomstandigheden.

Italiaanse luxegoederen onder de loep

In Genève protesteerden arbeidsmigranten uit Toscane, de beroemde leerproductieregio van Italië, voor de winkel van Montblanc onder het scanderen van “Made in Italy: shame in Italy”. Deze arbeiders, vergezeld door Italiaanse en Zwitserse vakbondsfunctionarissen, beschuldigden Montblanc ervan het contract met Z Production, een Chinese aannemer uit Toscane, te hebben opgezegd vanwege de stijgende kosten.

Werknemers en vakbondsfunctionarissen verklaarden dat Z Production in 2022 verbeterde arbeidsomstandigheden had ingevoerd. Voordien beweerden ze echter dat het bedrijf de arbeiders uitbuitte door lange werktijden te eisen en onvoldoende loon te bieden. Z Production weigerde commentaar te geven op de beschuldigingen.

Wijde problemen in de bedrijfstak blootgelegd

Een soortgelijk patroon van uitbuiting werd onthuld in rechtbankdocumenten in Milaan met betrekking tot een aannemer van Dior. Volgens deze documenten werken aannemers vaak als “omhulsels”, waarbij ze werk uitbesteden aan werkplaatsen met laks toezicht en slechte arbeidsomstandigheden. Hierdoor kunnen ze luxemerken lage prijzen bieden terwijl de arbeiders te maken hebben met ondermaatse lonen en gevaarlijke omstandigheden.

De aanklagers in Milaan benadrukten de systematische aard van deze uitbuiting en beschreven het als een bedrijfsmodel dat alleen is ontworpen voor winstmaximalisatie. Hoewel inspecties door de Italiaanse autoriteiten ertoe hebben geleid dat sommige aannemers de omstandigheden hebben verbeterd, waarschuwen experts dat de druk om kosten te besparen een belangrijke drijfveer blijft voor misbruik van werknemers in de luxegoederenindustrie.

Experts roepen op tot hervorming

Carlo Capasa, voorzitter van de National Fashion Chamber, erkende dat het moeilijk is om toezicht te houden op zo’n enorme en complexe toeleveringsketen en stelde dat zelfs uitgebreide audits praktisch onmogelijk zijn. Hij benadrukte de behoefte aan meer transparantie en verantwoording binnen de industrie.

Antonio Franceschini, van de Italiaanse lobbygroep CNA Federmoda, betoogde dat ethische overwegingen zoals eerlijke lonen en milieuregelgeving vaak ten koste gaan van de financiën van bedrijven in de concurrerende luxemarkt. Hij benadrukte echter het belang van het handhaven van deze normen om ervoor te zorgen dat de rechten van werknemers worden beschermd en duurzame praktijken worden toegepast.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.