Italiaanse kapper-ambtenaar verdient nog amper… 99.000 euro per jaar

Slecht nieuws voor Italiaanse kappers in dienst van de staat en die enkel en alleen voor Italiaanse politici werken. Ze moeten voortaan 37.000 euro van hun loon inleveren en het doen met de bagatel van… 99.000 euro per jaar.

De loonsverlaging is een gevolg van hervormingen die Laura Boldrini, de voorzitter van het parlement, en Pietro Grasso, de voorzitter van de senaat, al lang geleden hadden voorgesteld.

Onder de huidige voorwaarden kunnen kappers, maar ook electriciens en telefonistes, die voor de politici werken,  tot 136.000 euro per jaar verdienen wanneer ze 40 jaar dienst hebben.

De gewone Italiaan verdient zo’n 30.000 euro per jaar, een bedrag dat mits de nodige dienstjaren kan oplopen tot 50.000 euro.

In totaal zullen zo’n 1.000 ambtenaren door de maatregel getroffen worden, waaronder ook de secretaresses, wiens inkomen voortaan op 115.000 euro per jaar wordt geplafonneerd, komende van ruim 156.000 euro

Het zal echter tot 2018 duren vooraleer de hervormingen effectief worden.

Premier Matteo Renzi maakt werk van de ontvetting van de loodzware Italiaanse staatOp eBay worden 1.500 ‘onnodige’ voertuigen te koop aangeboden, die werden gebruikt door ambtenaren van hogere en lagere rang. Het gaat om 151 verschillenden modellen, waaronder BMW’s, Alfa Romeo’s, en Lancia’s, maar ook negen Maserati’s die eigendom waren van het ministerie van Landsverdediging en een paar Jaguars.

 

Nergens in Europa zorgen politici nog beter voor zichzelf en hun omgeving dan in Italië. In 2011 – in volle crisis – raakte bekend dat de Romeinse parlementsleden met een gemiddeld salaris van 140.000 euro bijna dubbel zo veel verdienen als hun Britse collega’s. 

Daarbovenop genieten ze nog een reeks andere voordelen: ze mogen beschikken over een gratis kantoor in de hoofdstad, ze vliegen gratis, kunnen gratis eten in het restaurant van het parlement (jaarbudget 5,5 miljoen euro) en ook hun passage bij de kapper wordt door de rest van de bevolking gesubsidiëerd. De parlementsleden en hun personeel worden automatisch lid van de Circolo Montecitorio, een hippe countryclub aan de oever van de Tiber, waar ze kunnen tennissen en zwemmen. Verder mag elk parlementslid maandelijks ook nog eens 8.783 euro aan kosten declareren waarvoor hij geen verantwoording moet afleggen.

Tussen 2012 en 2014 heeft het Italiaanse parlement al wel 50 miljoen euro bespaard. Niet al te moeilijk mag die oefening geweest zijn, wanneer het bovenstaande in acht wordt genomen.

Meer