Deze vrouw -of man natuurlijk- begrijpt je: Iio. Dat uitgesproken wordt als ‘ie-oh’. De Italiaanse tegenhanger van Alexa, Google Assistant en Siri werd deze week in Milaan gepresenteerd. Zij moet de sprekende hulp in de huishouding worden van Bolzano tot Palermo.
Dat er nu een Italiaanse Alexa op de markt wordt gebracht, is misschien op zich niet zo schokkend. Maar de kennelijke mogelijkheden van het programma wel. De capaciteit van de Alexa’s van deze wereld is immers beperkt. Commando’s of de bedoeling van een taak begrijpt zij vaak niet.
Het nieuwe van Iio is dat hij of zij (het gender van Iio is onbekend) de emoties van de gebruiker begrijpt. Dat zegt Andrea Cinelli, een van de vaders van dit programma. Cinelli werd eerder dit jaar door het Amerikaanse tijdschrift Technology Innovators uitgeroepen tot “een van de opkomende wereldleiders in Artificial Intelligence”.
Hoe langer Iio in bezit is van de gebruiker, hoe meer ‘hij’ begrijpt. Dat is uiteraard te danken aan artificial intelligence. Iio ‘begrijpt’ bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan dat de gebruiker slecht heeft geslapen en stelt voor eerst in het park drie kilometer te gaan joggen.
Tijdens het rennen vraagt de gebruiker aan Iio (op zijn horloge) om een cadeaulijstje op maat te maken voor kerstmis. Bij de cooling down komt Iio met wat cadeausuggesties op basis van opgedane ervaring. De Iio is daarmee het alter ego van de gebruiker. Dat blijkt ook uit de naam van de Italiaanse Alexa. Iio (eigenlijk: ‘io’) betekent vertaald het persoonlijk voornaamwoord ‘ik’.
Uitvinder
Hoe dan ook lijkt Iio in goede handen te zijn. De nu 57-jarige Cinelli heeft zijn sporen verdiend in techniek en management en werkt al veertig jaar in de informatietechnologie. Hij is typisch zo’n nerd die als kind aan de Commodore 64 sleutelde. Cinelli werkte na zijn studie in Pisa vier jaar in Silicon Valley, waaronder bij Apple. Hij startte in 2012 een bedrijf in biometrische identiteitsverificatie dat hij vorig jaar met succes heeft verkocht.
De appel valt niet ver van de boom. Zijn overgrootvader is de oprichter van Cinelli, een van de meest technologische fietsbedrijven ter wereld. Die voorvader was onder andere de uitvinder van het lichtgewicht kunststof zadel, de zogeheten Unicanitor. Cinelli junior, de kleinzoon, heeft 15 patenten op zijn naam, waaronder het patent op ‘dataverpulvering’. Hiermee keren we terug naar Iio.
Dataverpulvering
Deze spraakassistent leert in de loop van de tijd veel, zo niet alles van zijn alter ego. Dat is gemakkelijk voor de gebruiker, maar daarin schuilt ook een gevaar. Je hebt liever niet dat sommige, zoals persoonlijk medische, informatie in verkeerde handen valt. Bij dataverpulvering (‘polverizzazione del dato’) worden informatiegegevens opgedeeld in kleine deeltjes. “Gegevens worden verpulverd en alleen de gebruiker kan ze opvragen en opnieuw samenstellen met behoud van volledige gegevenssoevereiniteit”, zegt Cinelli. Dat klinkt naar blockchain, waarbij ook informatie, in de vorm van bijvoorbeeld een transactie, wordt opgedeeld in blokjes informatie die digitaal alleen in handen zijn van de betrokken partijen en decentraal worden opgeslagen. Maar dat is het toch niet. “Dataverpulvering is een algoritme dat een reeks bestanden neemt, ze in vele stukken breekt en ze elke keer nadat ze worden opgeroepen, opnieuw samenstelt”.
Dezelfde techniek, waarop Cinelli en zijn partners een internationaal patent hebben, wordt gebruikt in VoiceMe, een Voice-as-a-Service platform dat Cinelli eerder dit jaar heeft gepresenteerd. VoiceMe gebruikt stemgeluid als veilige manier om onder andere betalingen te verrichten en digitale handtekeningen te zetten. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met je stem de deur van je woning of een gereserveerde hotelkamer te openen. “VoiceMe betekent een echte revolutie op het gebied van stemauthentificatie, aangezien betalingen kunnen worden verricht via een spraakbericht op de mobiele telefoon”, zegt Cinelli wervend.
AI-revolutie
Hoe Cinelli aan de technnologie van dataverpulvering is gekomen kan hij niet zeggen. “Je probeert dingen uit en plotseling krijg je het eurekamoment. Het is net zoals Galileo Galilei die met zijn valproef in Pisa een doorbaak veroorzaakte in de theorie van de zwaartekracht”.
Artificial intelligence en alle programma’s die erop zijn gebaseerd, zoals VoiceMe, is een doorbraak in de geschiedenis van de mensheid, meent Cinelli. “Mensen begrijpen nog te weinig dat we ons in een revolutie bevinden, en dat AI de motor is. Voor het eerst in de geschiedenis bestaat er een technologie die in staat is te begrijpen, en daarmee hetzelfde kan doen als wij mensen”. AI is als kernenergie. “Je kunt het goed en slecht inzetten. De grote uitdaging van AI is om het niet in handen van enkele bedrijven in Silicon Valley te laten vallen. Dan krijgen we uitwassen, waarbij het schandaal van Cambridge Analytics (manipulatie van gegevens van Facebookgebruikers, red.) een kinderspel is”. Daarom is Cinelli zo’n voorstander van de ontwikkeling van blockchain, als een “democratische” vorm van informatieoverdracht. Zo is ook zijn ontdekking van dataverpulvering te begrijpen.
(kg)