De buren van Israël – met name Egypte, Jordanië en Libanon – bevinden zich vandaag in een nog precaire economische situatie dan tijdens eerdere grote conflicten met Israël in deze eeuw, blijkt uit berekeningen van het Atlantic Council’s GeoEconomics Center.
Israëls buurlanden verkeren in grote financiële problemen. Als de G7 niet instapt, zullen anderen dat doen

Waarom is dit belangrijk?
Alle conflicten, vooral die van de afgelopen jaren, hebben een militaire en economische dimensie. Het is tijd voor de G7 om alle instrumenten die ze tot haar beschikking heeft te gaan gebruiken. Anders zullen anderen dat doen.In het nieuws. De Atlantic Council baseerde zich voor haar berekeningen op de “Misery Index” van deze landen. Die index houdt rekening met de som van de inflatie- en werkloosheidscijfers en is vandaag hoger dan op enig ander moment sinds 2000.
- Terwijl vroegere brandhaarden die buurlanden voor uitdagingen stelden, hadden ze niet tegelijkertijd te kampen met het risico van een recessie of erger.
- De inflatie in Egypte steeg in september tot 38 procent en zijn valutareserves drogen snel op.
- Libanon kent al drie jaar inflatie van meer dan 100 procent en zijn hele economie is in crisis.
- Jordanië er relatief beter aan toe, maar de werkloosheid bereikte er een nieuw hoogtepunt van 22 procent in 2023.

Geld, een hefboom voor gewenst gedrag
Zoom in: De VS en partners kunnen financiële steun als hefboom gebruiken voor gewenst gedrag, gezien de economische nood.
- Er zijn voorbeelden van financiële beloften die nu ingezet kunnen worden.
- Zo is er een vastgelopen IMF-programma van 5 miljard dollar en is Caïro wanhopig om toegang te krijgen tot ten minste een deel van dat geld.
- Jordanië zou een lening van 100 miljoen dollar van Japan moeten ontvangen voor een upgrade van zijn elektriciteitsnet.
- Voor 7 oktober had Frankrijk meer dan 30 miljoen euro aan financiële steun aan Libanon toegezegd (maar nog niet volledig gestuurd).
Zoom out: Als het Westen lang talmt, zullen anderen op de kar springen, zoals dat in 1956 gebeurde, toen de VS 70 miljoen dollar aan financiële steun voor de Aswandam in Egypte introkken omdat Caïro communistisch China in plaats van Taiwan had erkend. Daarop kwamen de Sovjets met geld over de brug. Een gesterkte Egyptische president Nasser nationaliseerde daarop het Suezkanaal, wat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Israël in een oorlog bracht: de zogenaamde Suez-crisis.
- Golfstaten zouden nu de rol van de Sovjet-Unie kunnen overnemen.
- Daarom moeten militaire en economische instrumenten nu in synergie worden ingezet.
(cv)