Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Netanyahu verliest de verkiezingen die hij won

Logo Business AM
Politiek

31/05/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël is de winnaar van de verkiezingen er niet in geslaagd om binnen de wettelijk vastgestelde termijn van 42 dagen een nieuwe regering te vormen. Nieuwe verkiezingen staan nu gepland voor 17 september.

Dat is slecht nieuws voor uittredend premier Benjamin Netanyahu, tegen wie verschillende onderzoeken voor corruptie lopen. Hij wilde dan ook wetten door het parlement jagen die hem immuniteit verschaffen tegen vervolging.

Vredesplan voor het Midden-Oosten

Maar het is ook slecht nieuws voor Donald Trump. Die hoopte zijn vredesplan voor het Midden-Oosten te kunnen bekendmaken eens de nieuwe Israëlische regering de eed had afgelegd. Dat plan wordt eind volgende maand in Bahrein openbaar gemaakt. Maar dat moet nu gebeuren in afwezigheid van een Palestijnse delegatie, die van het plan niets wil weten sinds de VS hun ambassade naar Jerusalem verplaatsten. Daarnaast zal dus een regering van lopende zaken, zonder duidelijk mandaat, Israël op de presentatie vertegenwoordigen. Een weinig ideale situatie. Het plan zou volgens Dan Shapiro, ambassadeur in Israël onder de regering Obama, dan ook wel eens een doodgeboren kind kunnen worden.

“Niemand in de regio is vragende partij. Netanyahu wilde het niet voor april en zal het nu niet willen voor september. Tijdens coalitieonderhandelingen kan je het evenmin voorstelen. Nu zitten we dus al in november. Vanaf dan wordt Trumps herverkiezing een politieke factor.”

Insiders denken dat het plan de Palestijnen hun ambities voor een eigen staat wil doen vergeten door hen miljarden aan investeringen te beloven.

Een regering van nationale eenheid, maar zonder een premier Netanyahu

Oppositieleider Benny Gantz laat ondertussen de deur wel open voor een regering van nationale eenheid. Die zou worden gevormd tussen zijn Blauw en Wit-coalitie en de Likoedpartij van Netanyahu. Maar dat kan enkel indien Netanyahu niet het premierschap opeist. Is dat een realistisch scenario? Afwachten wat in september gebeurt. De kans dat Likoed ook in september wint is niet gering. Maar dat Netanyahu er als eerste niet in slaagde een regering te vormen, kan door de rest van zijn partij als een signaal worden geïnterpreteerd dat zijn houdbaarheidsdatum stilaan ten einde komt.

Israël: waar liep het mis?

Een akkoord moest Netanyahu een vijfde regeringstermijn garanderen. Maar er was een grote verdeeldheid tussen de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu van voormalige minister van defensie Avigdor Lieberman en de United Torah Judaism.

Het dispuut ging voornamelijk over de militaire dienstplicht. Lieberman wil dat ultraorthodoxe joden, net zoals alle andere Israëlische burgers, dienstplicht vervullen. United Torah Judaism willen echter dat de joodse seminariestudenten een vrijstelling zouden genieten. Dat is sinds de oprichting van Israël meer dan zeventig jaar geleden altijd het geval is geweest.

Dat dispuut heeft de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering geblokkeerd. In Israël moet na de verkiezingen echter binnen tweeënveertig dagen een nieuwe regering zijn gevormd. Die deadline verliep eerder deze week.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks